A kormány 260 milliárd forintot fordít idén idősellátásra

Idősellátásra a kormány 260 milliárd forintot fordít idén, ez az összeg évről évre nő, és jövőre is fenn kívánják tartani - mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn a Békés vármegyei Mezőberényben.

KözéletMW 2024. 10. 07. hétfő2024. 10. 07.

Kép: Egy 81 éves nyugdíjas férfi mutatja a csuklóján a Gondosóra programban kapott jelzőkészüléket , Fotó: Soós Lajos, Forrás: MTI

Egy 81 éves nyugdíjas férfi mutatja a csuklóján a Gondosóra programban kapott jelzőkészüléket
Fotó: Soós Lajos Forrás: MTI

Fülöp Attila a mezőberényi idősek otthona energetikai fejlesztésének átadóján elmondta, a kormány elkötelezett a családok megerősítése mellett. Vannak ugyanakkor olyan helyzetek, amikor nem elég a család támogatása, igénybe kell venni a szociális ellátás valamilyen formáját.

Magyarországon napjainkban 155 ezernél több idős ember veszi igénybe a házi segítségnyújtást vagy a nappali ellátást, vagy lakik idősek otthonában – közölte.

Kitért arra, hogy vannak, 

akik a saját otthonukban szeretnének biztonságban lenni, nekik indították el a Gondosóra programot. Az eszközt már 650 ezren használják, és remélik, még többen veszik majd idénybe.

Ez is érdekelhet

Az energetikai fejlesztés az idősotthonban lakók életminőségét javítja, a mindennapjaikat teszi szebbé – mondta Fülöp Attila.

Hangsúlyozta, a szakmai felkészültség mellett szívre és lélekre is szüksége van az ott dolgozóknak.

SIKLÓSI István; FÜLÖP Attila; DANKÓ Béla
Fotó: Lehoczky Péter / MTI

Dankó Béla (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője ismertette: az elmúlt években csaknem 10 milliárd forint értékben érkeztek források a mezőberényi önkormányzathoz, vállalkozókhoz és civil szervezetekhez.

Véleménye szerint az energetikai korszerűsítés azért is fontos, mert egyre nagyobb szükség van a fosszilis energiahordozók felhasználásának visszaszorítására, hiszen a klímaváltozás hatásait, a súlyos aszályt például a térségben élő gazdálkodók egyre inkább tapasztalják. „Jó, ha nem veszteséget könyvelnek el idén” – jegyezte meg.

Ez is érdekelhet

Dankó Béla szerint a városban minden korosztályra figyelnek, úgy fogalmazott, „ez minősíti leginkább a közösséget”.

Siklósi István (független) polgármester elmondta, a céljuk, hogy minél jobban érezzék magukat az otthonban élők; a beruházás egyben esztétikai fejlesztést is jelent.

A mezőberényi idősek otthonát az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz pályázatán elnyert 179,29 millió forintból korszerűsítették energetikailag. Hőszigetelték a homlokzatot és a födémet; cserélték a külső nyílászárókat; új hőtermelő berendezést, valamint napelemeket telepítettek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek