Csütörtöki sportműsor: a Szeged és a Veszprém is meccset játszik a kézi BL-ben
nemzetisport.hu
Az egy főre jutó halfogyasztás nemzetközi összehasonlításban továbbra is igen alacsony. A haltermelők helyzetét az is nehezíti, hogy a hazai fogyasztásnak több mint harmada az év legvégére koncentrálódik.
Kép: Sajtótájékoztató a halfogyasztás népszerűsítéséről és a halágazat támogatásáról 2023. december 4-én, Fotó: Hegedüs Róbert, Forrás: MTI
A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést, amennyiben a kereskedelmi láncok is a tavalyi árréseket alkalmazzák, a családok a tavalyi árszinten juthatnak majd hozzá az ünnepi halhoz – közölte szerdán az Agroinform.hu.
A közleményben idézik Németh Istvánt, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnökét, aki szerint az élőponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között alakul a szeletelt ponty 3500-4000 forintba kerül majd. Az afrikai harcsa filéjéért 4000 forint körüli összeget kérnek majd a kereskedők, míg a filézett szürke harcsa kilójának ára 8000-9000 forint között alakulhat az idei szezonban.
Az Agroinform.hu kiemelte, az egy főre jutó halfogyasztás nemzetközi összehasonlításban továbbra is igen alacsony, 6,5-7 kilogramm, szemben az Európai Unió évi 22 kilogrammos átlagával. A termelők helyzetét az is nehezíti, hogy a visszafogott hazai fogyasztásnak is több mint harmada az év legvégére koncentrálódik.
Magyarországon több mint 25 ezer hektárnyi vízterületen működnek tógazdaságok. A hazai haltermelők helyzetét idén elsősorban a nyár második felében tomboló aszály rontotta, ami elsősorban a vízutánpótlási problémákban, a vízminőség romlásában öltött testet. A magas vízhőmérséklet a minőségromáson kívül felgyorsította a halak anyagcseréjét is, ami többlettakarmányt igényelt, miközben a testtömeg-gyarapodás elmaradt az átlagtól - tájékoztatott az Agroinform.hu.
nemzetisport.hu
borsonline.hu
origo.hu
hirtv.hu
szoljon.hu
koponyeg.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu