Az állott kávé veszélyes az egészségre

Délután is a reggel lefőzött kávét kortyolja? Vigyázzon, komoly veszélynek teszi ki magát!

KözéletMW 2024. 12. 21. szombat2024. 12. 21.

Kép: A frissen főzött kávé egészséges, az állott kávé nem

állott kávé
A frissen főzött kávé egészséges, az állott kávé nem
Forrás: Shuttterstock

Akinek nincs egyszemélyes kotyogósa, karos gépe, vagy épp nem instant kávét iszik, az nem tud egyadagnyi kávét főzni. Legalább még egy csészényi megmarad a reggeli élénkítő feketéből. Gondolhanánk. Nem is baj, hiszen a legtöbb koffeinrajongó nem áll meg egynél, pár órával később, vagy ebéd után úgyis elfogy a másik fele. Ám egészségügyi szakértők azt állítják: nem feltétlenül jó ötlet az állott kávét meginni – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.hu cikke. 

állott kávé
A reggeli friss fekete az igazi, a megmaradt, állott kávé már nem Fotó: Shuttterstock

Az ÖkoTest oldala egészségügyi szakértőt megszólaltató cikkében állítja:

a frissen lefőtt kávé veszélytelen, de ha főzés után állni hagyjuk az italt, abban mikroorganizmusok szaporodhatnak el.

Ennek oka, hogy a kávé nemcsak vízből és koffeinből áll, hanem egyebek mellett szénhidrátok, zsíros anyagok, fehérjék és ásványi anyagok is találhatók benne, amelyek vonzhatják – a bármelyik konyhában megtalálható – mikroorganizmusokat. 

Ez is érdekelhet

Nem véletlen, hogy a két-három napig a konyhapulton álló kávé már penészedik.

A másik indok, amiért nem éri meg a pulton hagyott kávéba kortyolni, az, hogy a kávé álltában veszít a minőségéből, tehát főzés után már fél-egy órával sem lesz ugyanolyan, mint frissen, ugyanis 

a levegőben található oxigén megváltoztatja az italt.

Ha tehát igazán finom kávét innánk, a maradékot el kell felejtenünk!

Mit tehetünk még, hogy a kávé igazán a javunkra váljon? Megtudhatja a Mindmegette.hu cikkéből. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek