Ezt tudnia kell, ha a Balatonnál pihenne

Sok nyaraló nem tudja, hogy milyen veszélyeket rejt a Balaton déli partja.

KözéletMW 2024. 06. 21. péntek2024. 06. 21.

Kép: Gyerekek a Balaton déli oldalán, Fotó: Jászai Csaba, Forrás: MTVA/Bizományosi

Gyerekek a Balaton déli oldalán
Fotó: Jászai Csaba Forrás: MTVA/Bizományosi

Sokan azt hiszik, hogy a déli parton gyenge úszástudással bárhol biztonságban vannak. Ez nem így van, mert a tó medre nem egyenletes, található benne egy úgynevezett marásvonal, egy árok. Ezt nem jelzi bója, ezért a strandolónak, sportolónak tudatosítania kell magában, hogy létezik ez a veszélyforrás

 – figyelmeztet a Vízimentők oldalán Szakter Roland, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének geodéziai és térinformatikai referense, aki elkészítette a balatoni marásvonal teljes térképét, írja a Magyar Nemzet.

Ez is érdekelhet

Kellemetlen meglepetés érheti az óvatlan fürdőzőket

Az északi part egy gyorsan, de egyenletesen mélyülő mederrel rendelkezik. A déli parton sokkal szélesebb a sekély vizes rész, viszont amikor elérjük a marásvonalat, ott sokkal nagyobb arányú a mélyülés, mint az északi parton. Akár két méter is 30-40-50 méteren belül. Azaz egy árokra kell gondolni – mondta el a szakember.

A déli parton a bójákon belül biztosan nem kerül a fürdőző hirtelen mély vízbe.

Ez is érdekelhet

Két marásvonal is van a déli parton. Az egyik ez a hirtelen vonal, amely 150-180 centis vízmélységtől indul, viszont a parthoz közelebb is kialakul egy marásvonal a hullámzás miatt – magyarázta a szakember. Ez a felnőtteknek nem jelent veszélyt, de a gyerekek elmerülhetnek. Ez a külső marásvonal. Emellett számolni kell a turzásokkal is, amelyeket a víz épít a mélyedésekből, a marásvonalból kiszabadult mederanyagból.

A parttól távolabb csak óvatosan!

A sekély vízben messze be lehet menni, a jogszabály is lehetővé teszi, hogy egy kilométerre eltávolodjunk a parttól. Sokan be is mennek, sokszor vízibiciklivel vagy SUP-pal, és arról ugrálnak a vízbe – hívja fel a figyelmet a szakember, aki rámutat:

mivel a marásvonal nem látszik, így az egyik beugrásnál van talaj a láb alatt, a másiknál nem lesz, a gyenge úszó megijed, kialakul a veszélyhelyzet.

De ugyanilyen veszélyesek a turzások, a homokpadok, ahol újra sekély a víz, ez pedig gerinctörést okozhat fejesugrásnál. A turzások ráadásul minden vihar után újraformálódnak – foglalta össze a veszélyeket Szakter Roland.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek