Elefántikrek születtek Thaiföldön (videó)

Az elefántoknál az ikerutódok igen ritkák, de az, hogy két különböző nemű utód jöjjön világra, még ennél is szokatlanabb.

KözéletMW 2024. 06. 14. péntek2024. 06. 14.

Kép: A 36 éves, Jamjuree névre keresztelt ázsiai elefánt egy hím és egy nőstény borjat szült egyszerre, Fotó: Manan Vatsyayana, Forrás: AFP

A 36 éves, Jamjuree névre keresztelt ázsiai elefánt egy hím és egy nőstény borjat szült egyszerre
Fotó: Manan Vatsyayana Forrás: AFP

A 36 éves, Jamjuree névre keresztelt ázsiai elefánt egy egészséges, nyolcvankilós hímutódnak adott életet a thaiföldi Royal Kraal elefántvédelmi telepen, Bangkoktól nem messze. Tizennyolc perccel később érkezett a meglepetés: egy második, nőstény borjú is világra jött, mindössze hatvankilósan, közölte a BBC brit hírügynökség.

Mindig is vágytunk arra, hogy elefántikrek születésének legyünk szemtanúi, ez nem mindenkinek adatik meg, annyira ritka – nyilatkozta Lardthongtare Meepan állatorvos.

 

Ez a ritkaság annyira összezavarta az anyaállatot is, hogy az újszülöttre támadt. Szerencsére a közelben levő gondozók közbeléptek, és megmentették a kicsit. Azóta a gondozóknak sikerült elfogadtatni az anyával mindkettőt.

Az újszülötteket a születésük után hét nappal fogják elnevezni, a helyi szokásnak megfelelően.

A központban levő elefántok mindegyike mentett állat. Néhány állat „dolgozik” is, mivel a közeli Ayutthaya templomromhoz szállít turistákat. Ezt a gyakorlatot azonban számos természet- és állatvédelmi csoport bírálja. Szerintük az elefántok kiképzése állatjóléti szempontból megkérdőjelezhető. A központ azonban állítja, hogy elefántjaiknak ezek az utak jó alkalmat kínálnak a mozgásra és a szocializációra, valamint segíti az Ázsiában veszélyeztetett elefántfaj megőrzését.

Ez is érdekelhet

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek