Erdészeti szakértői hálózattal segítik a gazdákat

Erdészeti Szakértői Hálózat létrehozásával bővítette idén az erdőgazdálkodás terén nyújtott szolgáltatását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – hívta fel a figyelmet a köztesület kedden az MTI-nek küldött közleményében.

KözéletMW 2024. 08. 06. kedd2024. 08. 06.

Kép: Gímszarvas (Cervus elaphus) bika szarvasbőgés idején, Fotó: Kovács Attila, Forrás: MTI

Gímszarvas (Cervus elaphus) bika szarvasbőgés idején
Fotó: Kovács Attila Forrás: MTI

Kiemelték, a felkészült, naprakész tudású erdészeti szakértők személyes tanácsadás keretében viszik el az információt a gazdákhoz, ezáltal csökkenthetik a hatóságok és a szakszemélyzet leterheltségét, hozzájárulhatnak a rendezetlen gazdálkodási viszonyú magánerdő-területek felszámolásához, az ágazat versenyképességéhez.

A tájékoztatás szerint az erdészeti szakértők kiegészítik és a korábbiakhoz képest komplexebbé teszik a kamara, illetve a falugazdászok által az agráriumban nyújtott szolgáltatások körét.

Elsősorban az erdőtulajdonosoknak és az erdőgazdálkodóknak nyújtanak ingyenes tájékoztatást, tanácsadást, de emellett az erdészeti szakirányítók és szaktanácsadók munkáját is segítik, valamint az ágazaton kívülről érkező megkereséseket is fogadják.

Erdészeti ügyekben a gazdák továbbra is fordulhatnak közvetlenül a kamara ügyfélszolgálatához, és a falugazdászok általános erdészeti, erdőgazdálkodási kérdésekben a jövőben is a gazdák rendelkezésére állnak – közölték.

Ismertették, hogy az erdészeti szakértők

  • erdőgazdálkodás megszervezése, elindítása,
  • KAP erdészeti támogatások,
  • földhasználati kérdések,
  • osztatlan közös tulajdon, illetve annak felszámolása,
  • általános erdészeti hatósági ügyek,
  • erdei vadkárügyintézés

témákban várják a megkereséseket.

A közleményben hangsúlyozták, a kamara erdészeti szakértői nem végeznek szakirányítási feladatokat, nem vállalnak konkrét ügyintézést, nem vesznek részt terepi bejárásban, ezek továbbra is a szaktanácsadók, szakirányítók kompetenciakörébe tartoznak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek