Halleluja! Megvan a jubileumi szentév fagylaltja

Halleluja névre keresztelték a 2025-ös jubileumi szentév hivatalos kézműves fagylaltját – írja az MTI. A szentév fagylaltja egy szicíliai cukrászmester kreációja, és a zarándokok márciusban a Szent Péter térnél is megkóstolhatják.

KözéletMW 2025. 01. 24. péntek2025. 01. 24.

Kép: A vatikáni Szent Péter-bazilika, Fotó: Shutterstock

St.,Peter's,Basilica,Dome,In,Vatican,Aat,Sunset
A vatikáni Szent Péter-bazilika, Fotó: Shutterstock

A Halleluja nevet kapta a szentév fagylaltja. Az édesség alapját a gianduja, a mogyoró és a csokoládé adja. A Halleluja Vincenzo Squatritónak, a Messina mellett található, kétezer lakosú Olivieri fagylaltmesterének kreációja, amely elnyerte a Riminiben tartott nemzetközi kézműves fagylalt-, cukrász- és pékipari (Sigep) kiállítás első díját a kézműves fagylaltok kategóriájában. A versenyen egész Európából harminc mester mérte össze tudását.

szentév fagylaltja
Illusztráció. A szentév fagylaltja egy szicíliai cukrászmester, Vincenzo Squatrito kreációja. Az édesség alapját a gianduja, a mogyoró és a csokoládé adja
Fotó: Shutterstock

Az idei nyertes fagylaltot március 23-án a Szent Péter tér közelében megkóstolhatják a Vatikánba tartó zarándokok is. A bevételt jótékonysági célra használják fel.

A Halleluja fagylalt ötlete a Sigep és az evangelizációért felelős vatikáni hivatal együttműködésének eredménye, amelyhez az olasz élelmiszeripari tárca is támogatását adta.

Ez is érdekelhet

A szentév fagylaltja Európa-szerte kapható lesz

Március 24-től, a kézműves fagylalt európai napjától kezdve Európa-szerte megkóstolhatja a közönség a Halleluja fagylaltot minden olyan kézműves fagylaltozóban, amely csatlakozik a kezdeményezéshez.

A Sigep közlése szerint a kontinens különböző részein a fagylaltmesterek helyi termékekkel is gazdagíthatják a Halleluja eredeti változatát.

Vincenzo Squatrito, aki ikertestvérével 1994 óta vezeti a családi cukrászatot, 2015-ben elnyerte az olasz kézműves fagylaltmesterek Oscar-díját. Arról is ismert, hogy megnyitotta a világ első granita iskoláját. A Szicília gasztrokultúrájához tartozó granita enyhén édesített, félig fagyasztott szorbetféle.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek