Az élelmiszer-pazarlás csökkentésére ad tanácsokat a Nébih legújabb kiadványa

Különleges útmutatóval készült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja idén a házasság hetére: Esküvő maradék nélkül kiadványukban foglalják össze, mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy élelemiszer-pazarlás nélkül teljen a „nagy nap” – közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

KözéletMW 2025. 02. 10. hétfő2025. 02. 10.

Kép: Az útmutatóban számos praktikus tanács szerepel, Fotó: Kmpzzz, Forrás: Shutterstock

Compost,From,Leftover,Food,Asian,Young,Housekeeper,Woman,,Girl,Hand
Az útmutatóban számos praktikus tanács szerepel
Fotó: Kmpzzz Forrás: Shutterstock

Rámutattak, hogy az élelmiszer-pazarlás mérséklése nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági és etikai kérdés is; Magyarországon évente 810 ezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, amelynek jelentős részéért a háztartások felelősek, de a nagyobb rendezvényeken, így az esküvőkön is számottevő mennyiségű élelmiszer kerül a kukába.

Maradék nélkül program, élelmiszerpazarlás, NÉBIH
Magyarországon több ezer tonna élelmiszer végzi a szemetesben
Fotó: Stokkete / Shutterstock

Nem véletlen, hogy az ENSZ egyik fenntartható fejlődési célja is az, hogy 2030-ig világszerte 50 százalékkal mérsékeljék az élelmiszer-hulladék mennyiségét a háztartásokban és a vendéglátásban – jegyezték meg.

Maradék nélkül program: egy pazarlásmentes esküvő nem kivitelezhetetlen

A Nébih Maradék nélkül programja erre a növekvő érdeklődésre reagálva állította össze új kiadványát, amely gyakorlati tanácsokkal segíti a párokat a pazarlásmentes esküvő megszervezésében. Az útmutatóban olyan praktikus tanácsok szerepelnek, amelyek többek között segítenek a menü tudatos megtervezésében, a maradékok kezelésében és az italpazarlás megelőzésében – írták.

Ez is érdekelhet

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek