Virágok ünnepe Debrecenben

Nyári fesztiválhangulat, cíviskorzó, népművészeti vásár, komoly- és könnyűzenei, valamint musicalprogramok, külföldi tánccsoportok előadásai, s nem utolsó sorban tengernyi virág, tűzijáték várja a Debrecenbe érkezőket augusztus közepétől a Virágkarnevál napjáig.

KrónikaBalogh Mária2008. 08. 12. kedd2008. 08. 12.
Virágok ünnepe Debrecenben

Szent István ünnepe és az új kenyér tiszteletére immár 42. alkalommal rendezik meg augusztus 20-án a debreceni Virágkarnevált, melyre 250-300 ezer hazai és külföldi vendéget várnak, így mintegy félmillióra duzzad e napokban a megyeszékhelyen ünneplők száma.
A virágok fővárosában már korán reggel, a Nagyállomástól a Nagyerdei Stadionig vonul a 16 versengő virágkocsi, valamint a hazai és külföldi művészeti, tánc-, majorett-, zászlóforgató, zenei és hagyományőrző csoport. A karneváli menetet ezúttal is – versenyen kívül – a Szent Koronát és a Debrecen címerét megjelenítő virágkompozíció nyitja meg.
A virágkarneváli készülődés már hónapokkal korábban kezdetét vette. Az életszerű jelenetek virágba öltöztetését a kocsik fémvázának kialakítása előzi meg. Ezt követi a több méter magas és széles hungarocell-szobrok faragása, majd aprólékos díszítésük. A virágkocsik alkotói többszázezer élő és száraz virágot használnak fel egy-egy kompozíció elkészítéséhez. Nélkülözhetetlen kellék a tuja, a fenyőágak, a perje, sóslórum, a kakaslábfű, a sárga szalmarózsa, a bársonyvirág, az őszirózsa, a kardvirág, a dália, a gerbera, a szegfű, és a nap sárga színben pompázó büdöske. A nagy türelmet kívánó tűzdelésben – amihez nemcsak sok időre, de speciális kesztyűre, több tíz kilónyi drótra és megszámlálhatatlan gombostűre is szükség van – számos diák vesz részt. Egy-egy virágkocsi feldíszítésének költsége 5-6 millió forintra is rúghat.
A zsűri tagjai a Nagyerdei Stadionban, virágkosárkájukból értékelik a legszebb virágkocsi-alkotásokat és a legtetszetősebb művészeti együttesek produkcióját. A zsűri elnöke az idén is Bálint gazda, azaz Bálint György lesz, társai Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, Tunyogi Bernadett balett-művész és koreográfus, Tóth Enikő színművésznő és Kangyal Balázs jégkorongozó. A szavazásban a közönség is részt vesz, így az esti eredményhirdetésen több díjazott is átveheti majd pénzjutalmát a szokásos, parádés tűzijáték előtt, amit az éjszakába nyúló utcabál követ.

A Debreceni Virágkarnevált kísérő programok, augusztus 15- 21.

Augusztus 15. péntek

A „Virágok utcájában” virágvásárlási lehetőség, virágkötészeti bemutató, kézműves vásár
„Hogy volt?” – virágkarneválok képekben a Főtéren
20 óra, Kossuth tér: Magyar Concerto. A Magyar Állami Népi Együttes előadása egy komplex táncszínház, amely a hagyományos néptánc, népzene, kortárs zene sajátos ötvözete.

Augusztus 16. szombat
9-12 óráig: Kreatív gyerekjátszó – Baltazár Dezső tér
17 óra: Délutáni pezsgés – Kossuth tér
18 óra: Virágparádé – Baltazár Dezső tér
20 óra: Musical Gála – Kossuth tér. A legismertebb és legkedveltebb musical slágerek Vágó Bernadett, Németh Attila és Vágó Zsuzsi előadásában.

Augusztus 17. vasárnap
9 órától: Díszítsünk együtt virágkocsit!
9- 12 óra: Kreatív gyerekjátszó – Baltazár Dezső tér
17 óra: Délutáni pezsgés – Kossuth tér
18 óra: Virágparádé – Baltazár Dezső tér
20 óra: Mindhalálig Beatles. A négy magyar „gombafejű” Mikó István, Forgács Péter, Győri Péter és Incze József az igazi Beatles-életérzést varázsolja a színpadra.

Augusztus 18. hétfő
9-12 óra: Kreatív gyerekjátszó
17 óra: Délutáni pezsgés
18 óra: Virágparádé
20 óra: Bolyki Brothers. Egy valódi show-műsor, humorral fűszerezve, a négy testvér előadásában.

Augusztus 19. kedd
9- 12 óra: Kreatív gyerekjátszó
17 óra: Délutáni pezsgés
18 óra: Virágparádé
18 óra: Vladimir Cetkar koncertje. George Benson vette szárnyai alá, nála jobban gitározni nem sok embert lehet hallani.
20 óra: Matt Bianco koncertje. A Virágkarnevál sztárvendége a brit zenei élet egyik legjelesebb képviselője, aki igényesen ötvözi a jazz és a latin pop ritmusokat.

Augusztus 20. szerda
8 óra: Karneváli futóverseny
8-12 óra: Karnevál. Virágkocsik és művészeti csoportok felvonulása Debrecen utcáin a Nagyerdei Stadionba.
10- 13 óra: Karneváli show- műsor a Nagyerdei Stadionban
14- 18 óra: Virágkocsik kiállítása testközelben a Nagyerdei Stadionban
15.30: Folklór-show. Virágkarneváli tánccsoportok bemutatója
a Nagyerdei Stadionban.
16 óra: Virágkötészet élőben – Baltazár Dezső tér
20 óra: Esti Karnevál Debrecen belvárosában
Tűzijáték
Utcabál a Neoton Família sztárjaival

Augusztus 21. csütörtök
Virágkocsik kiállítása a Kossuth téren, Debrecen belvárosában

Ezek is érdekelhetnek