Megtűrt régészek a pályán

Május végén kezdték el az M5-ös autópálya Szegedig húzódó szakaszának építését, de máris gond van. Az építtető AKA Rt. nem értesítette a szegedi Móra Ferenc Múzeumot, és nem kötötte meg a törvény által előírt egyezségeket az építkezés régészeti felügyeletére vonatkozóan.

KultúraTanács Gábor2004. 06. 25. péntek2004. 06. 25.
Megtűrt régészek a pályán


Márpedig, ha valaki valamit építeni akar, be kell szereznie bizonyos engedélyeket, jelen esetben a Közlekedési Felügyelettől. S az engedélyhez csak az jut hozzá, aki a feltételeket betartja: útépítésnél ide tartozik, hogy keresse meg a megyei múzeumot, és kérjen régészeket, akik megállítják az építkezést, ha menet közben a buldózerek lelőhelyhez érnek. Ezt mulasztotta el az AKA Rt., és tartozik vele a mai napig is.
- Többször megkerestük az AKA Rt.-t ez ügyben, de vagy nem kaptunk választ, vagy igyekeztek kitérni a kérdéseink elől - nyilatkozza lapunknak Szalontai Csaba régész. - Ilyen módon hivatalosan nem tudjuk nyomon követni az építkezést, pedig törvény biztosította jogunk van arra, hogyha eddig ismeretlen lelőhely kerül elő, a leleteket kimentsük, szükség esetén legfeljebb harminc napra leállítsuk a munkát. Ennek ellenére mi ott vagyunk a helyszínen, de jelenleg nem hivatalos minőségben. Ez üzemi terület, gépekkel és balesetvédelmi szabályokkal, kollégáimmal együtt életveszélyben dolgozunk, bármikor átmehet rajtunk egy masina vagy fejbe vághatnak minket valamivel.
{p}Autópálya-építéskor szükség van úgynevezett előzetes feltárásra is, amelyet az építtető finanszíroz: ennek során az ismert lelőhelyeket söprik tisztára a régészek még a munkálatok elkezdése előtt. Csongrád megyében ez rendben lezajlott, Szalontai Csaba, aki az autópálya-építéssel kapcsolatos régészeti feltárásokat koordinálja a megyében, előzőleg meg volt elégedve az AKA Rt.-vel folytatott együttműködéssel. Azonban a múzeum sem tudhat minden lelőhelyről, előzetesen nem lehet feltárni őket - eddig ismeretlen temetőket például -, ugyanakkor az építkezés leállítása tetemes költséggel jár. Talán ezért van, hogy az AKA Rt., bár eddig betartotta az örökségvédelmi szabályokat, most azokat figyelmen kívül hagyva dolgozik - gőzerővel.
- Hogy mégis kint vagyunk az építkezésen, az annak köszönhető, hogy az alvállalkozóval informálisan felvettük a kapcsolatot, így megtűrnek minket - mondja Szalontai Csaba. - Talán hamarosan papírt is adnak arról, hogy van jogunk a területen tartózkodni.Ezzel a problémával persze nem nekik kellene foglalkozniuk. Csakhogy akinek ez törvény által előírt kötelessége lenne, láthatóan nem törődik az egésszel.

Ezek is érdekelhetnek