Tűk pezsdítik az életet

Olyan lettem, mint egy tűpárna, néztem végig meztelen mellkasomon és hasamon, amint az orvos eltűnt az ajtó függönye mögött, s hallottam, hogy már a következő pácienssel beszélget a szúrogatás előtt.

Kultúra2004. 07. 23. péntek2004. 07. 23.
Tűk pezsdítik az életet

 A falon lévő polcra pillantottam, egy kaktusz trónolt rajta nagy tüskékkel. Mulatságosnak tűnt a kettőnk közötti hasonlóság. - Te is kezelést kaptál, pajtás? - súgtam felé mosolyogva.Mostanában az akupunktúrás gyógymódot próbálgatom. Szeretek az ilyen vagy olyan egészségügyi problémákkal Szalay Miklóshoz forduló betegek között ülni és hallgatni őket. Az ízesen beszélő József Kabáról jár át Karcagra, hogy a város főterén lévő rendelőben megkapja a fülébe a tűket. Százról nyolcvannyolc kilóra fogyott le; de ez már csak a ráadás, mondja, mert ő eredetileg tengernyi gyomorsava miatt jött el ide. Nagyon szenvedett a sok sav miatt, egyszer a mentő vitte el. Baj volt a derekával és az ízületeivel is, de hála a szakszerű szúrásoknak, mindhárom problémája a múlté, most már csak fogyni akar.

{p} - Valósággal megpezsdült bennem az élet a kezelések hatására - állítja. Az akupunktúrát Moszkvában, a híres Makarov professzornál tanulta ki Szalay doktor. Rendelőjébe egyébként többnyire nők járnak. Az eredetileg nőgyógyász szakorvos Tiszafüreden él és rendel, csak később létesített a Nagykunság központjában is rendelőt, hogy itt is fogadja a szem-, gerinc-, csont- és ízületi problémákkal, máj-, hasnyálmirigy- és bélpanaszokkal, nőgyógyászati, daganatos és még sokféle más betegséggel hozzá fordulókat. A karcagi Gál Imréné két évvel ezelőtt ment el először Szalay doktorhoz, aki akkor még csak Tiszafüreden rendelt. Egy autóba öten is bepréselték magukat, s átmentek a körülbelül negyven kilométerre fekvő Tisza-parti városba, mert fogyni szerettek volna. - Három hónap alatt fogytam huszonnégy kilót - mondja. - Korábban már fogyókúráztam, de mindig nagyon ingerlékeny, ideges voltam tőle. Ezt most nem tapasztaltam, sőt éhséget sem éreztem, és megszűnt a fejfájásom is. Nem kínozott meg a fogyózás. Hamarosan három-négy kocsival, végül már nyolc autóval jártunk át kezelésre. Próbáltuk rábeszélni a doktor urat, hogy nyisson Karcagon is rendelőt, hiszen Füreden már be sem férünk a várójába, annyian vagyunk. A vége az lett, hogy megnyitotta a karcagi rendelőt. Hallom, hogy már Szegedről is járnak hozzá.

{p} A huszonnyolc éves karcagi kereskedő, Gyöngyi úgy fogalmaz, hogy amióta kezelést kap, megváltozott az életminősége. Két éve jár akupunktúrára, s állítja, hogy mindig is járni fog.- Egy agyödéma a koromnál sokkal öregebbé tette a mozgásomat, gondolkodásomat, mindent - sorolja. - Naponta huszonöt szem gyógyszert szedtem. Sokat köszönhetek a hagyományos orvoslásnak is, csak az a baj, hogy az orvosságoknak mellékhatása volt, arra megint kaptam gyógyszert, aminek szintén volt mellékhatása, és így tovább. Az agyalapi mirigyemen találtak egy mikroadenomát. Most voltam ismét koponya-MR-vizsgálaton, és egyértelműen negatív. Az akupunktúra adta vissza a valódi koromat. Eredetileg fogyni jöttem, a száznyolc kilóból harmincnyolcat leadtam, de közben egyéb egészségügyi problémáim is rendeződtek, úgyhogy szép lassan elhagytam a gyógyszereket.  - A tűgyógyász tanácsára? - Nem, a kezelőorvosoméra, aki tudta, hogy akupunktúrás kezelésre járok, sőt a tűszúrások általi fogyást ő maga javasolta. Az akupunktúra hatására mellesleg teljesen megszűnt a migrénem is, a neurológus ezt le is írta. Az állandóan gyulladásban lévő mandulám helyrejött, ki lehetett venni. A mensesem rendszertelen volt, most már ez is pontos. Már csak nagyon ritkán és tompán érzem az ízületi fájdalmakat, pedig nem tudtam lépcsőt mászni. Megszűntek az epebántalmaim is.

{p} Ma már tudok dolgozni, s teljes értékű életet élek. Építkezés közben vagyunk, nagy terhek hárulnak rám, de állom a sarat. Most már csak akkor járok akupunktúrára, ha úgy érzem, szükségem van rá, hogy ne kelljen gyógyszereket szednem. A családban követőim támadtak, anyósomnak is javasolta a neurológus az akupunktúrás kezeléseket, és azóta már közel harminc kilót fogyott. Ugyanenynyit adott le a nővérem is. A negyvenhat éves Ágnes a jó étvágya és a mozgáshiány miatt a 165 centiméteres magasságához kilencven kilós súlyt szedett össze. Mint mondja, ez a túlsúly már nem csupán az egészsége, de az önérzete, önbecsülése miatt is kínos volt. Ismerőseitől hallott Szalay Miklós tevékenységéről, így átmenetileg Tiszafüredre költözött Pápáról, bérelt egy lakást, és minden másnap megjelent a doktornál. Az eredmény: tizennégy kilót adott le két hét alatt, s közben nem szenvedett. Az étrendet is megszabta, úszást, tornát is előírt neki az orvos.- Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel - mondja. - A gyors és nagy súlyvesztés után sem lógott a bőröm, nem ráncosodtam meg. Nagyon jót tett az önérzetemnek ez az akupunktúrás kezelés, elmúltak a gyomorpanaszaim, a lábfájásom s egyéb problémáim is.

{p} Marianna Nagyhegyesen él. Sokáig nem esett teherbe, négy évig kísérleteztek hiába, ez alatt sok kudarc érte őket. Négyszer mesterséges megtermékenyítéssel, háromszor a lombikprogrammal próbálkoztak nála, de egyik sem vezetett eredményre. Hallott Szalay doktorról, s igaz, hogy nem hitt a természetgyógyászatban, így a tűszúrásos gyógyításban sem, végső kétségbeesésében azonban fölkereste rendelőjében. Nagyon boldog, hogy ezt tette, mert már a nyolcadik kezelés után terhes lett. A kicsi már megszületett, most volt egy hónapos, a család boldogsága leírhatatlan. Tervezik, hogy amint kicsit nagyobb lesz a gyermek, elhozzák az akupunktúrás orvoshoz, hogy megmutassák neki. - Nagyon drága a lombikprogram - jegyzi meg Szalay Miklós. - Ráadásul a hölgy esetében sikertelen volt. Néhány akupunktúrás kezelés után viszont terhes lett, s ez csak néhány ezer forintba került. Ezt talán mérlegelnie kellene a társadalombiztosítónak. Súlyos milliókat takaríthatna meg, ha finanszírozna bizonyos akupunktúrás kezeléseket. A tűvel való gyógyításról megkérdeztem egy, az ország északi részén praktizáló háziorvost is, aki közvetlen kapcsolatban áll a betegekkel, s tud róla, ha akupunktúrás kezelésre szánják el magukat.

{p} - Leírhatom a nevét?- Legyen elég a Piroska!- Mit szólna, ha egy betege akupunktúrára járna?- Megmondom őszintén, én is jártam. Évekkel ezelőtt már felkerestem Szalay doktort Tiszafüreden, mert gyerekkoromtól migrénes fejfájás kínzott. Sokféle gyógyszert szedtem sokféle kombinációban, de semmi sem használt. Igaz, hosszas kezeléssel, de az akupunktúrával sikerült kigyógyítania belőle. Aztán eltelt néhány év, s mindenféle fura gondjaim támadtak: szédültem, néha annyira elment az erőm, hogy egy hétig is ágyban feküdtem. Komoly hormonproblémáim lettek. Kaptam gyógyszeres kezelést is, de én ismét felkerestem az akupunktúrával gyógyító orvost.- Nem szólják meg érte a kollégái?- Ők biztos rám ismernek a keresztnevem alapján is, s orrolnak majd rám, de vállalom, mert ezzel tartozom Szalay doktornak.   - Tehát eredményes volt a tűszúrásos kezelés?- Nem egészen két hónapig tartó kezelés után rendeződött a problémám, minden vizsgálati értékem a megengedett szint alá került. Nagyon jól vagyok. Fekszem a függöny mögött, nézem a kaktuszt, hallgatom a kintről beszűrődő beszédet. Új beteg jött, a tűgyógyász kikérdezi esetleges egészségügyi panaszai felől, bár az illető hölgy csak fogyni akar. Eszembe jut, hogy az első kezelés előtt engem is így faggatott a doktor, csak az én panaszlistám hosszabb volt, mint a kint beszélő, feltehetően fiatal nőé.

{p} Miután tájékozódott, kaptam néhány tűt a testembe, ugyanígy feküdtem a függöny mögött, s azon töprengtem, hogy fájdalmasabbnak gondoltam a szúrásokat. Egyetlen kezelés után sokkal könnyebb lett a légzésem, a második után már lényegesen jobban aludtam. Most negyedszer fekszem a kezelőasztalon, huszonnyolc tű meredezik bennem. Belép a kezelőbe Szalay Miklós, kiszedi a tűket. Közben beszélgetünk. Elmondja, hogy nagyon sokan csak fogyni akarnak, mint az imént hallott hölgy, de a kezelésnek, amit kapnak, csak egy kis része szolgálja ezt a célt, mégis leadja majd a kilókat, ám közben az egész szervezete feljavul. A páciens csak azt veszi észre, hogy megszűnnek eddigi fájdalmai, sokkal jobban alszik, jobb lesz az emésztése, normalizálódik a vérnyomása, javul a közérzete, a teljesítőképessége, kisimul az arca, szebb lesz a bőre, jobban bírja a stresszt. Úgy legyen, mondom rá magamban, reménykedve. Amikor kimegyek elköszönni a váróban ülőktől, az ízes beszédű kabai férfi, József, így szól.- Majd meglátja, a tizedik kezelés után hogy megpezsdül magában az élet!