Terméketlen méh gyümölcse

A brüsszeli Cliniques Universitaires Saint-Luc kórházban - a világon elsőként - olyan asszony szült egészséges gyermeket, aki hat évvel ezelőtt terméketlen lett, mert rákban megbetegedett.

Kultúra2004. 10. 08. péntek2004. 10. 08.
Terméketlen méh gyümölcse


Az anya, Ouarda Touirat testében nyirokcsomó-daganatot állapítottak meg az orvosok, kezelésére a kemoterápiát írták elő. Mivel pedig e beavatkozásnak egyenes következménye a meddőség, azt javasolták neki, hogy vetessen ki a petefészkéből szövetdarabokat, amelyeket majd mélyhűtéssel konzerválnak. Ez meg is történt. A beavatkozás során minden egyes szövettípusból külön-külön egy-két milliméteres darabokat metszettek ki. Az így vett szövetmintákat folyékony nitrogénben tárolták mínusz 200 Celsius-fokhoz közeli hőmérsékleten.
Időközben az asszony átesett a kemoterápiás kezelésen, és meddő maradt utána. Rákos betegségéből azonban szerencsésen kigyógyult, és tavaly azzal kereste meg orvosait, hogy gyermeket szeretne. Az orvosok ekkor akcióba léptek: a mélyhűtött szövetdarabokat visszaültették eredeti helyükre, a petevezeték végébe, amelyekből a károsodott szervrész újjáalakult. A beültetés idején 33 éves Ouarda Touirat négy hónappal később menstruálni kezdett, majd a peteérés is beindult szervezetében. Kitartását és az orvostudomány erőfeszítéseit végül siker koronázta: néhány napja megszületett a nemrég még terméketlen asszony méhének gyümölcse, a 3,72 kilogrammos Tamara, aki édesanyjával együtt jó egészségnek örvend.
Az orvostársadalmat megosztotta az esemény. Vannak, akik kétkedve fogadják a szövetminták szerepét a termékenység helyreállításában, mondván: bizonyos idő eltelte után a petefészek magától is regenerálódhat. Mások viszont elismerik a beavatkozás tudományos megalapozottságát és a műtét szerepét a petefészek működésének helyreállításában.

Ezek is érdekelhetnek