Titkos kód a múltba

Dan Brown A Da Vinci-kód című új kalandregénye a műfaj egyik lebilincselően izgalmas alkotása. A cselekmény gazdag és sokrétű. A hagyományos thrillerregények sablonjaiból kilépő alkotás rabul ejti az olvasót.

KultúraLovass Ildikó2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
Titkos kód a múltba


A tanulmányi úton Párizsban tartózkodó Robert Langdon amerikai szimbólumkutatót telefonon riasztják egy késő esti órán. A Louvre idős kurátorát meggyilkolták a múzeumban. A holtteste mellett érthetetlen kódot találtak.
Miközben Langdon és Sophie Neveu, a tehetséges francia titkosírás-szakértő a rejtvény megoldásán dolgozik, arra jönnek rá, hogy rejtett utalások formájában a csavaros kód a reneszánsz zseni, Leonardo műveiben rejtőzik. Bár ezeket az utalásokat mindenki láthatja, Da Vinci furfangosan álcázta őket.
Kétségbeesett hajsza folyik Európa székesegyházain és kastélyain keresztül. Különös összefüggések során kerül a képbe a Biblia meg a Szent Grál-legenda. Rengeteg bonyodalmon keresztül derül végül fény az évszázadokon át titokban tartott, megdöbbentő igazságra.
A könyv próbára teszi az intelligenciát, a gyors felfogást. Ráadásul alapos kutatások és részletek sokasága hitelesíti.
A terjedelmes, 650 oldalas műben az első oldalaktól a váratlan és elképesztő végkifejletig Dan Brown - akár előző sikerkönyvében, az Angyalok és démonok címűben - mesterien bonyolítja a történetet. A sztori érdekességét emeli, hogy a műtárgyakról, épületekről, dokumentumokról és titkos szertartásokról szóló ismertetések megfelelnek a valóságnak. A sztorit a történelem vagy az összeesküvés-elméletek iránt rajongók éppúgy élvezhetik, mint a kalandregények vagy a kirakójátékok kedvelői.
A kultúrtörténeti összefüggésekkel, titkos társasággal, katolikus szektával megspékelt, fordulatos és váratlan csavarokat rejtő bestsellert a Gabo Könyvkiadó jelentette meg.