Van egy történetünk

Leonardo titkos műhelye

KultúraUjlaki Ágnes2005. 01. 28. péntek2005. 01. 28.
Van egy történetünk

Sok éve tartó kutatás után olasz tudósok megtalálták Firenzében Leonardo da Vinci titkos műhelyét. A laboratóriumról már eddig is tudtak, hiszen a mester leveleiben gyakran utalt egy kis zugra, ahol nyugodtan, kíváncsi szemek elől elrejtőzve tervezte találmányait. Most már biztos, hogy a műhely a Santissima Annunziata-bazilika és a mai Katonai Földrajzi Intézet közötti alagsorban volt.
Leonardo 51 éves korában, 1503-ban költözött ebbe a lakásba, amelyet a szerzetesektől bérelt. A kutatók először a lépcsőt találták meg, amely öt szobához vezet. A legnagyobb helyiségben két ablak van, minden bizonnyal ez volt a mester szobája. Innen vezetett egy titkos ajtó a műhelyébe, ahol csak ő tartózkodhatott. A hely ideálisnak nevezhető a kutatómunkához, hiszen kéznél volt a monostor abban az időben fantasztikus méretűnek számító könyvtára, ötezer kódexszel. Nagyon közel volt a Santa Maria Nuova kórház is, ahol Leonardo több mint harminc holttestet boncolt fel anatómiai  tanulmányaihoz.
Valószínűleg ebben a műhelyben festette leghíresebb művét, a Mona Lisát, a kép modelljét ugyanis ebben a monostorban ismerte meg, Gioconda asszony ide járt imádkozni. A műhely falait csodálatos freskók borítják. A kutatók meg vannak győződve arról, hogy ezek a mester munkái, melyeken a madarak repülését modellezi. Ezzel a rendkívüli lelettel talán közelebb juthat a világ annak megértéséhez, miként lehetséges, hogy ez az ember  400-500 évvel megelőzve korát, eljutott a helikopter, az autó, az ejtőernyő vagy éppen a műanyag ötletéhez. Leonardo zsenilitása nem fér semmiféle skatulyába: korának legnagyobb festője, természettudós, feltaláló, orvos, fizikus, botanikus is volt. Még ördögi segítség igénybevételével is meggyanúsították: a játékos kedvű mester mindenféle titkos társaságba is belépett. Ő maga egyébként hadi újításaira volt a legbüszkébb. Kidolgozta a többcsövű mordályt, a lángszórót, a kézigránátot, ezeket már akkor is használták, de tömeges méretben a XIX. század végén kezdték alkalmazni. Tervezett hidat is az Aranyszarv-öböl fölé, de túl bonyolult volt. Négy éve Norvégiában megépítették.
Hihetetlen, hogy mit tudott. Például tökéletes biciklit alkotott, ejtőernyőjét is majdnem a mai elv szerint képzelte el. Kitalálta a tankot. Bár először úgy tűnt, a mester nagyot hibázott, mert tervrajza szerint a kerekek egymással szemben forognának - ez azonban szándékos elterelés volt, el ne lopják az ötletét. Repülőgépének, "helikopterének" rajzai közismertek. Előrehaladott kísérleteket tett a műanyag feltalálásában is: festéket elegyített állati vagy növényi enyvvel, ezzel vont be például egy levelet, ami ettől szilárd és erős lett. Találmányai nem mindig voltak tökéletesek, de csak kevés választotta el azokat a tökélytől. Tehetsége szinte emberfeletti volt. Mégis festőként tartjuk a legnagyobbra. Pedig mindössze 17 festménye maradt fenn. Ám azok kivétel nélkül csodálatosak.

Ezek is érdekelhetnek