Zalai kutyabőrök

Kuriózumnak számító könyvbemutatót szervezett a közelmúltban a Zala Megyei Levéltár, ahol az érdeklődők nemcsak a színes fényképekkel illusztrált kiadványból, hanem kiállításból és vetített képes előadásból is megismerhették a zalai armálisokat, a címeres nemesi leveleket.

Kultúra2005. 01. 21. péntek2005. 01. 21.
Zalai kutyabőrök


A kiadványba összesen 49 "kutyabőr" került be az 1477-1898-as időszakból, és most először jelent meg ekkora gyűjtemény. Az anyag egy részét 1936-ban már közzétették; azóta a levéltári szakemberek nagy gonddal kezelték a múltbéli kincseket, s valamennyi oklevél címerét restauráltatták az Országos Széchényi Könyvtár műhelyében.
Az album ötlete tavaly tavasszal született meg, amikor Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke Zalaegerszegre látogatott, és a levéltárban  megcsodálta az elmúlt időszakban megjelentetett szép kiadványokat. A vendég felajánlást tett, hogy a következő kötethez anyagi segítséget nyújt az Akadémia. A zalai levéltárosok megragadták a lehetőséget, és elhatározták a címeres nemesi levelek könyvbe gyűjtését.
A nemesi leveleket bemutató könyvet Bilkei Irén, Molnár András és Kapiller Imre írta és szerkesztette, a színvonalas, gyönyörű fotókat Zóka Gyula készítette. A Magyar Tudományos Akadémia a költségek felét állta, a többit zalai szponzorok vállalták.

Ezek is érdekelhetnek