Iránytű

Kultúra2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Iránytű

Kiállítás
Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban február 27-ig látható Az akt című kiállítás. Az Esztergomi Biennálé pályázatára érkezett több száz fotó sajátos válogatás nyomán került bemutatásra. A rendező, Kincses Károly indoklása szerint: "Akinek volt, van, lesz fényképezőgépe, az fényképezett, fényképez vagy fog fényképezni ruhátlan embert. Így vagy úgy, kinek mi a fontos. Ha ezt megtudják róla, általában zavartan magyarázkodni kezd; vagy a művészetre vagy a megrendelőkre hivatkozik, s ennek megfelelően definiálja, legitimálja tevékenységét. Az egyik művészi aktfotókat készít, a másik erotikus képeket magazinokba, a harmadik pornográfot, a negyedik szolid családi fotókat, az ötödik megint mást."

Film
Ritkán látni vallási témájú, történelmi filmet, ezért is üde színfolt a mozik műsorán szereplő Luther című új német film. Megelevenedik előttünk a XVI. századi keresztény reformáció vezéralakja, Luther Márton, aki katolikus szerzetesként nyitott új utakat a hitnek. A történet a szerzetesi fogadalomtételnél kezdődik, és végigkíséri Luther belső küzdelmét a felszentelés utáni években, amikor szemtanúja volt az egyházi hierarchiában elharapózott korrupciónak, a papi vezetők képmutatásának, a szegény emberek becsapásának. Nézetei, tanai és az általa először németre fordított Biblia miatt eretnekséggel vádolják, és szembe kell néznie az ekkoriban hatalmon lévő bíborosokkal és hercegekkel. Küzdelme végül is nem volt hiábavaló, hiszen neki köszönhetjük a vallásszabadságot. A mindvégig izgalmas, lebilincselő film főszereplője Joseph Fiennes, aki mellett olyan neves színészek alakítanak hiteles figurákat, mint Bruno Ganz, Peter Ustinov és Mathieu Carričre. (Budapest Film)

Könyv
Tanyai kaleidoszkóp címmel az MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézete megjelentette a kiskunsági Tanyakollégium munkájának eredményeit. A kutatások 24 Kecskemét és Kiskunfélegyháza környéki település határában zajlottak 2002-ben és 2003-ban. A Lakiteleki Népfőiskola és az Alföldi Tudományos Intézet szervezésében a Szent István Egyetem 40 tanára és 120 hallgatója több mint 800 tanyán töltött ki kérdőíveket, majd csaknem 300 családhoz visszatérve mélyinterjúkat készített. Vizsgálták a jelen állapotokat, s kíváncsiak voltak a tanyák népének jövőképére. Kiderült, hogy az ott lakók háromnegyed része minden gond ellenére a tanyán akar maradni. Ehhez segítséget nyújthat az az ajánlássorozat, amelyet a Tanyakollégium szervezői eljuttattak a kormányzathoz, hazai és külföldi szervezetekhez. (MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet, Kecskemét)
{p}
Színház
A televízió képernyőjéről is jól ismert mesehős, Rumcájsz ezúttal a színházban szórakoztatja a gyerekeket. A kaposvári Csiky Gergely Színház mesejátékát Ctvrtek meséjéből Kárpáti Péter írta és Léner András rendezte. Robin Hood szelíd lelkű, nagy szakállas cseh kollégája, Rumcájsz, aki valaha cipészmester volt, tisztességes életre vágyik, de boldogságát csak az emberektől távol, egy erdei zsiványtanyán találja meg. Soha nem lett volna belőle rabló, ha a város pökhendi urai nem űzik ki a városból. Ezután az erdőben él feleségével, Mankával meg az állatokkal, tündérekkel, manókkal békességben, egyetértésben. Azonban egy nap, amikor hazaérnek, valaki fekszik a barlangban, és francia kölnibűz terjeng... A címszerepben Végh Zsoltot láthatja a közönség, Mankát Kovács Zsuzsa játssza. A Rumcájsz, a rabló című darabot február 22-én, 23-án, 24-én és 25-én láthatják a kaposvári gyerekek.

Három óra szüntelen nevetést és meglepetést ígér a veszprémi Petőfi Színház nézőinek Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka. Míg Hamupipőke meséjében a királyfi keresi és leli meg az egyetlent, akire az elveszett cipő illik, Molnár Ferenc mulatságos és fanyar darabjában maga Szabó Irma találja meg a királyfiját, Sipos Lajost, a nálánál húsz évvel idősebb műbútorasztalost. A lány küzdelme rengeteg megoldhatatlannak tűnő akadályba ütközik, például abba, hogy Sipos éppen a néző szeme láttára nősül meg. De Irma egy szerelmes nő teljes hitével, egy gyermek kérlelhetetlen makacsságával és egy tornádó pusztító erejével eléri a célját: cirkalmas hazugságok szétrombolásával a józan igazságot, összeomló kapcsolatok árán újak felépülését, értelmetlen szenvedés helyett az értelmes boldogságot. A két főszerepet a Jászai-díjas Horváth Lajos Ottó és Főző Ditta alakítja. A legközelebbi előadások februárban 24-én, 25-én és 28-án láthatóak.

Ezek is érdekelhetnek