Szenzációs nemzetség

Szenzációs leletre bukkantak a régészek múlt év végén Miskolctapolcán, a barlangfürdő előtti területen. Az ásatásokkal az egykori bencés apátságra, a romok között pedig a várost alapító nemzetség földi maradványaira leltek.

KultúraKeresztény Gabriella2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Szenzációs nemzetség

Bár a téli időszak soha nem kedvez a régészeknek, a miskolci Herman Ottó Múzeum Pusztai Tamás és Szörényi Gábor által vezetett csapata ezúttal szerencsés volt. Amikor a közelmúltban a barlangfürdő fejlesztésének részeként hozzákezdtek a törvény által előírt, ilyenkor szokásos megelőző feltáráshoz, maguk sem hitték volna, mekkora kincsre bukkannak a volt Anna Szálló területén. Először a hajdani bencés apátság épületeinek falmaradványai körvonalazódtak, majd lépcsősorok, használati tárgyak és csontvázak kerültek elő, s az elföldeltek között bizonyítottan ott voltak a várost alapító Miskolc nemzetség tagjai is.
A lelet jelentősége Pusztai Tamás megfogalmazása szerint "olyan, mintha a diósgyőri várat találtuk volna meg". Korábban ugyanis két helyre "tippelték" az apátságot: a Szent Benedek-hegyre, illetve a barlangfürdő előtti területre. A rekonstrukció pontot tett a mondat végére, miután feltárultak a templom és a kolostor maradványai. Az apátságról egyébként a legkorábbi fennmaradt feljegyzések 1212-től kezdődően szólnak. Ami eddig bizonyos volt: a XIX. század többször is tragédiával sújtotta az apátságot és szerzeteseit, háromszor is felégették, elpusztították. Először 1533-ban, majd 1546-ban és 1560-ban. De szerencsére nem vált minden a martalócok tüzeinek martalékává. Tény, hogy sok tárgyi emlékben nem reménykedtek a későbbi századok kutatói, ezért a mostani leletek kiváltképp becses ereklyéi lesznek a város történetének. A tavasszal folytatódó ásatás befejeztével a városvezetés bemutató romkertként kívánja megőrizni ezt, a településnek is nevet adó csodálatos emléket.