Varázsszék a börtönben

Százhuszadik születésnapját amatőr színjátszók bemutatójával ünnepelte a szegedi Csillag börtön. Az előadáson munkatársunk is ott volt.

KultúraTanács Gábor2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Varázsszék a börtönbenNégy atombiztos elektromos zárat számolok, az emeletek között drótháló, az őrtornyokban puskás emberek vigyáznak éberen. Színházba megyek, bármilyen különösen is hangzik, a szegedi Csillag fegyház és börtön elítéltjeinek előadására.
Karinthy Frigyes A bűvös szék című egyfelvonásos története megejtően egyszerű: a Géniusz nevezetű feltaláló, hogy kiszúrjon az őt meghallgatás nélkül elutasító szabadalmi államtitkárral, egy varázsszéket helyez el a tisztviselő irodájában. Az ülőalkalmatosságban helyet foglalók csak az igazat képesek mondani - ettől aztán fenekestül felfordul a minisztérium, a tuskó államtitkár pedig meglakol.
A börtönszínháznak már hagyománya van Szegeden, és bár úgy gondolhatnánk, hogy a rabok amatőrműsora inkább a saját szórakozásukat szolgálja, mint a közönségét, ezt a múltban többször is sikerült megcáfolni, a legjobban talán Jarry Übü királyával, amelyben a brutális történet és a rabok által mindennap megélt helyzetek összecsengése külön színházi minőséget hozott létre 1998-ban, s még a szegedi alternatív színházi fesztiválon is tarolt. Hát most nincs hozzá hasonló siker.
Az elítéltek színtársulata, az Álló Idő előadását a Csillag százhuszadik szülinapja alkalmából tekintheti meg a nagyérdemű, és ezúttal az amatőrszínház közösségnevelő szerepe domborodik ki. Tréfálkozás ez, mégsem leírandó: a mostani fegyház az esetek többségében már arról szól, hogy valahogy, valamikor mindenki visszatér a társadalomba, és nem mindegy, hogy az illető hasznosan vagy haszontalanul tölti az idejét - odabent. Biztosak lehetünk benne, hogy aki a színházban, ebben a közös erőfeszítést igényelő műfajban képes teljesíteni, együttműködni - ami, ahogy az együttes tagjaival való beszélgetésből kiderül, nem jár túl nagy "börtönpresztízzsel" -, az képes lesz erre akkor is, amikor visszakapott szabadságáról lesz szó.
Ami ebben az előadásban elgondolkodtató, az a buta és kisszerű államtitkár lejáratása, kirúgatása és összeroppanása. A kérdés - ami nem véletlenül itt, ezen a helyen vetődik fel az előadás láttán - a következő: a bűvös szék minden szereplőről kiderítette, hogy ostoba, kisstílű, hozzá nem értő és hazug - de egyedül az államtitkár lepődött meg. Miért csak ő viszi el a balhét?

Ezek is érdekelhetnek