Iránytű

Kultúra2005. 03. 25. péntek2005. 03. 25.
Iránytű

Kiállítás
A húsvétot idézi a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál egyik színvonalas kiállítása, amely Kereszt címmel látható a helyi tiszti klubban. A műkedvelő fotográfusokat tömörítő Kecskeméti Fotókör lelkes tagjai mintegy negyven fekete-fehér és színes képet tárnak közszemlére. A több évtizedes múltra visszatekintő közösségnek ez az első tematikus tárlata. Végignézve az egyébként hangulatában és megjelenítésében is egységes anyagot, nem nehéz megállapítani, milyen nehéz egy-egy adott témát feldolgozni és művészi eszközökkel megmutatni. Jelen esetben a feszületek, a keresztre feszített Krisztus a művek témája. A szokványos tájképek, temetők, kő-, vas- és fakeresztek mellett tágabb értelemben is megjelenik a motívum, ezek a képek a legizgalmasabbak. De az apró részleteket feltáró kompozíciók is művészi színvonalúak, még ha néhol mesterkéltnek is tűnik a nézőpont. Albert Béla, Fehér Kálmán, Molnár Antal, Ujvári Sándor, Kissné Balla Erzsébet, Szabó Maya, Molnár Antal Dénes fotói külön is említést érdemelnek.

Színház
Két kacagtató darabot tűzött tavaszi műsorára a Győri Nemzeti Színház.
A napokban mutatták be az Othello Gyulaházán című zenés vígjátékot, melyet Korcsmáros György rendezett. Gádor Béla azonos című kisregényét a Korcsmáros-Böhm szerzőpáros írta színpadra, bőven megfűszerezve két operett, a Leányvásár és a Mágnás Miska dalaival. A főbb szerepekben Gáti Oszkárt, Balsai Mónikát és Szulák Andreát láthatja a publikum.
A miniszter félrelép: a megfilmesítéséről is ismert sztorit ajánlja az április 16-i premier. Ray Cooney bohózatát - mely másfél évtizede Angliában elnyerte az év vígjátékának járó díjat - Tordy Géza rendezte. Vajon sikerül-e ágyba bújnia a gáláns miniszternek az ellenzék csinos titkárnőjével, vagy leleplezi őket a féltékeny férj? - e szórakoztató talány megoldását izgulhatja végig a győri közönség.
{p}
A Vígszínház egyik legforróbb és legszebb estéje volt a mai - írja Barta Lajos Szerelem című darabjának ősbemutatójáról Kosztolányi Dezső. Az azóta eltelt kilencven év sem feledtette a szerző nevét, valamint "csupa láng és zivatar" művét. Most a tatabányai Jászai Mari Színház és a Vidám Színpad közös produkciójában kel új életre a bányászváros színpadán. Ezt a színművet a sok hasonló, fájdalmasan szép szerelmi történet fölé a lírai, finom lélekábrázolás, az érzékiség szinte szemérmetlenül őszinte vállalása mellett a groteszk, merész humor emeli, amely a legkínosabb pillanatokban is nevetésre ingerel és nem hagy bennünket elandalodni. Novák Eszter rendező remek csapatot választott magának. A főbb szerepekben Tóth Ildikót, Varga Zoltánt és Magyar Attilát láthatjuk. Szalayné alakítója a Kossuth-díjas Csomós Mari, aki először játszik Tatabányán. A bemutató lapunk megjelenésével egy időben, március 25-én este 7 órakor lesz.

Fesztivál
Tánctanítással és bemutatókkal, népművészeti kirakodóvásárral, kézműves-foglalkozásokkal, aprók táncával, tücsökringatóval várja a látogatókat április 2-án és 3-án a budapesti Papp László Sportarénában a Táncház Egyesület. A XXIV. Országos Táncházi Találkozón a nagyközönség előtt kevésbé ismert tájegységek, falvak táncait, zenéjét és viseletét is bemutatja az éves seregszemle ezerötszáz résztvevője. A rendezvény csúcspontja a hagyományőrző népművészek gálaműsora lesz - ez a Budapesti Tavaszi Fesztivál záróeseménye is egyben -, amelyen határon túli néptánccsoportok is fellépnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek