Hímzésmúzeum

Még a japán császárné hímzőszakköre is kíváncsi volt arra az unikumnak számító magángyűjteményre, melyből állandó kiállítás nyílik május 1-jén a sióagárdi Leányvár-Pincefaluban.

KultúraKemény Krisztina2005. 04. 22. péntek2005. 04. 22.
Hímzésmúzeum

Vargáné Kovács Veronika több mint két évtizedes gyűjtőmunkájának eredményeként jött létre a Hímzésmúzeum, melynek hatszázötven darabos anyagából a sióagárdi hímzés színesedésének folyamata ismerhető meg, a díszítetlen kender- és lenvászon ruháktól kezdve a legújabb kori, szabad rajzú színes hímzésig. A kollekció legrégebbi darabja egy 1892-ből származó, gyönyörű fehérhímzéses, apró virágokkal kivarrt vállkendő. Valódi lenbatiszt alapja annyira áttetsző, hogy újságot lehet rajta keresztül olvasni.
A múzeumban a babákon bemutatott komplett viseletek mellett apróbb darabok, keszkenők, jegykendők, hímzett és szövött párnavégek, karácsonyi abroszok, egyszerű és díszesebb konyharuhák egyaránt megcsodálhatók. A kíváncsibbak azt is megtudhatják, mit neveztek egykor ládarödös péntőnek vagy slingűtt ümögnek. (Előbbi redőkbe szedett alsószoknya, utóbbi lyukhímzéssel díszített női ing.)
A bájos múzeum Szekszárd mellett, csábító környezetben, háromszáznegyven pince és présház ölelésében található. Az idelátogató egy kis szerencsével még az utcán is felfedezheti egy-egy darabját az élő sióagárdi viseletnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek