Kölcsönadja humorát

A kisemberek különös, fájdalmas, kiúttalan világába vezette be a nézőt Bekes József Durr bele! című színművében, amelyet a Budapesti Kamaraszínház idei évadában mutattak be. A jelenleg a fővárosban újságszerkesztőként dolgozó szerző "kétéves színműírónak" vallja magát: 2003 márciusában írta első tragikomédiáját, és a napokban fejezi be a hatodikat, az A súgó címűt.

KultúraBorzák Tibor2005. 04. 22. péntek2005. 04. 22.
Kölcsönadja humorát

- Mennyire nehéz ma drámaíróként színpadra kerülni? - kérdeztük Bekes Józseftől.
- Nagyon nehéz, hiszen rengeteg darab születik, a Nemzeti Színház pályázatára például száznál többet küldtek be. A hagyományos kőszínházba bekerülni sokkal nehezebb, mint ötvenedmagunkkal beülni egy 1200-es Ladába. A kísérleti színpadokra sem egyszerű bejutni, ott ráadásul egy fillért sem fizetnek.
- Darabjai különösek, humorosak, szatirikusak. Mi ihleti?
- Ebben a nehéz helyzetben, amilyen a mai, szerintem az író egyet tehet: kölcsönadja a humorát a nemzetének. Én így írok. Mindig Kaposváron, mert ott biztonságban érzem magam. Egyébként szerencsés alkat vagyok, megálmodom a darabjaimat.
- Hogyan válik valaki drámaíróvá?
- Egyszerre csak megtaláltam gondolat- és szónyájamat, ami csak az enyém. Most a Kabos Gyula életéről írt zenés játékot küldtem el több színháznak. Kabos élete hatlövetű töltött revolver volt: egy golyó benne magyar zsidóké, egy a nem zsidó magyaroké, egy az ördögi színházé, egy a kivagyi vágyakozásé, egy a mindent legyőző humoré, egy pedig a kisember szeretetéé. Kinek jut halálos lövés, erről szól a darab.
- Hol látjuk legközelebb?
- Szurdi Miklós igazgató elfogadta Székesfehérvárra Korkedvezmény teremőröknek című komédiámat, amelyet terveink szerint Fehérváron és a Műcsarnokban játszunk. Egy másik történetemet, a Fogyit lefordították angolra, s kiküldtem a londoni színházaknak. Azzal engedtem el őket: találjatok magatoknak színpadot.- Hallom, van egy csodatáskája!- Kaposvárról ebben hozom föl a színdarabjaimat. Amelyik abba bekerül, azt eddig, így vagy úgy, de elfogadták. Most a Kabos-darabon a sor...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek