Mozaik

KultúraValló László2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Mozaik

Végkimerülésig robotolnak
Több mint tizenöt hónapja fürkészi a vörös bolygó felszínét a két amerikai marsjáró: a Spirit és az Opportunity. A NASA, az amerikai űrkutatási hivatal megbízottja a napokban jelentette be, hogy a robotok addig dolgoznak, amíg erejükből telik. Az Opportunity már eddig is kiválóan teljesített, hiszen landolása óta több mint öt kilométert tett meg, kereken a nyolcszorosát annak, amit eredetileg vártak tőle. Jelenleg egy olyan marsi síkon araszol, ahol különböző geológiai korszakokból származó kövek elemzésére nyílik lehetősége, és tanulmányozhatja a szél eróziós munkáját is. A Spirit a Mars másik felén kutakodik. Lassabban halad, mert dombvidéken jár, de teljesítményével elégedettek a kutatók. Most sorsdöntő útszakaszhoz ért: egy dombra kell fölkapaszkodnia, ami már önmagában is több energiát emészt fel. Mivel pedig a nap már naponta távolabbra kerül az égen, félő, hogy a robot napelemei nem kapnak elegendő energiát a feladat teljesítéséhez.

Törzsfőnök volt a Jégember?
Az Ötzi névre keresztelt, 5300 éve halott férfi múmiáját 1991-ben találták meg az Alpokban lévő Ötz-völgyben. A tetemet a fagy őrizte meg évezredeken át ilyen jó állapotban. Az eltelt időszak alatt az Innsbrucki Egyetem kutatói számos vizsgálatnak vetették alá Ötzit, amelyekből arra következtettek, hogy a férfi 45 éves kora körül hunyt el az ellenségeivel vívott küzdelemben. A hátába nyílhegy fúródott, és elvérzett. Fegyverein és ruháján vérnyomokat találtak. A kutatók szerint a Jégember magas társadalmi rangot viselhetett. Erre utal bőröltözéke, amely szintén jó állapotban maradt meg, valamint rézfejszéje, ami akkoriban olyannyira ritkaságszámba ment, hogy valósággal hatalmi jelképnek számított. Mindebből a tudósok arra következtettek, hogy Ötzi afféle törzsfőnök, netán vallási vezető vagy éppen sámán lehetett, aki azzal szerezhetett magának ellenséget, hogy hajlott kora ellenére sem adta át a hatalmat - akkoriban ugyanis a 45 esztendő már igen élemedett kornak számított.

Klónbölény Kínában
A kínai Guanxi Egyetem kutatói létrehozták a világ első klónozott vízibölényét, mégpedig úgy, hogy szövetmintát vettek az egyik nőstény bölény petefészkéből, és azt beültették egy másik nőstény méhébe. A bölénybébi 23 kilogrammos súllyal és 86 centiméter hosszal jött a világra. Születése után fél órával már lábra állt, és azonnal szopni kezdett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek