Iránytű

Kultúra2005. 06. 10. péntek2005. 06. 10.
Iránytű

Kiállítás
Amióta első művei hazánkban megjelentek, Verne Gyula (1828-1905) az olvasók számára magyar szerzőnek számít. A Jókaival kortárs francia író, a tudományos-fantasztikus regény műfajának egyik megteremtője halálának századik évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt a budapesti Művészetek Palotájában. Verne regényeihez kapcsolódóan eddig nemigen látott alkotásokat tekinthet meg a közönség. Az író képzeletvilágát az Országos Széchényi Könyvtár 38 eredeti Verne-kiadványa, Horvát Zoltán - szerbiai magyar művész - repülő kisplasztikái, továbbá az 1950-70-es évekből származó diafilmek és képregények idézik. Levetítik a filmeket. A tárlat bemutatja Verne szellemi örököseit - filmrendezőket, szobrászokat, illusztrátorokat -, ugyanakkor felidézi az írót is, a tudományos ismeretek zseniális népszerűsítőjét, akinek alkotásait a XIX. század rohamos technikai és ipari fejlődése ihlette. A kiállítás június 26-ig tart nyitva.
Bronzba zárt imák címmel több mint ötszáz fémikont mutat be a budapesti Iparművészeti Múzeum. Az orosz kultúra éve alkalmából megrendezett kiállítás - amely július 10-éig tart nyitva - ezer év tárgyi anyagát öleli fel. A tárlat a moszkvai Rubljov Múzeum, illetve hazai közgyűjtemények, magángyűjtők, valamint a múzeum saját kincseit sorakoztatja fel. A főként bronzból vagy sárgarézből öntött ikonok már Bizáncban is ismertek voltak, de igazi történetük az orosz kultúrához kapcsolódik. Öntőformákba foglalt imáknak is nevezik őket, mivel készítőjük gyakran elmélkedés és ima közben hozta létre alkotásait, az ábrázolt szentre vagy szent jelenetre gondolva. Ezer évvel ezelőtt megjelentek Kijevben az ereklyetartó bronz mellkeresztek, széles körben azonban csak a XVII. században terjedtek el. A hívők az ikonokat szinte állandóan maguknál tartották, haláluk után pedig velük együtt temették el vagy a keresztfájukra szögelték.
{p}
Könyv
"Minél inkább közeledünk az álmunkhoz, Személyes Történetünk annál inkább életünk igazi értelmévé válik" - ezt gondolta Santiago, a pásztorfiú, s útra kelt. Eladta a juhait, s elindult megkeresni a piramisokat, mert kétszer azt álmodta, hogy azok tövében leli meg a kincset. Mi is az ember legfőbb kincse? Vajon a gazdagság vagy a szerelem? Netán a bátorság, mellyel merjük követni a saját álmainkat? Ezeket a kérdéseket teszi fel egy különleges történetbe ágyazva Paulo Coelho, a Rio de Janeiróban élő író Az alkimista című könyvében, amely lényegében egy szívhez szóló mese felnőtteknek. A világhírű író - aki nemrég hazánkban járt - leghíresebb kötete 41 nyelven jelent meg, s 11 millió példányban adták el. (Athenaeum Kiadó)
A "gordiuszi csomó" mondája szerint a fejedelemválasztó ókori, kisázsiai frígek sok viszálykodás után elhatározták, az lesz a király, aki a Zeusz templomához vezető úton legelőször jön velük szemben. Ez Gordiusz földműves volt, akinek egy jósnő királyságot jövendölt. Gordiusz hálából templomot emelt Zeusznak, s itt helyezte el szekerét, amelyen a királysághoz jutott. A szekeret és rúdját fahánccsal úgy összekötözte, hogy a csomót senki sem tudta kibogozni, pedig a jósok szerint a csomó feloldozója Ázsia fölött uralkodhat. Nagy Sándor állítólag Kr. e. 333-ban kardjával kettévágta a csomót. Régi szólásgyűjteményeink szerzőiként "a Margalits" és "az O. Nagy" vonultak be a köztudatba, az utóbbi években azonban megjelennek a könyvpiacon olyan hatalmas gyűjtemények, melyek például "a Forgács", "a Bárdosi" nevéhez kötődnek. A fiatalabb olvasóréteg igényeinek felel meg Bárdosi Vilmos és Kiss Gábor Közmondások című kötete, amely háromezer magyar közmondás és szólás betűrendes értelmező dióhéjszótára. (TINTA Könyvkiadó)
{p}
Koncert
Mindenki mindig azt mondja rá, hogy smirglihangú énekes, pedig lehet, hogy a whisky a ludas, vagy eleve ilyen torokkal született. Az viszont egészen biztos, Rod Stewart hatvanévesen is népszerű, a tempót is bírja, tavaly óta világkörüli turnén ad teljes keresztmetszetet eddigi pályájáról. A koncertet persze legutóbbi sikerlemezeire, a háromrészes The Great American Songbook nosztalgikus felvételeire építi. A dalok nem sajátjai, hanem a harmincas évek amerikai örökzöldjei, a legjobb szvingek, de ez nem jelenti azt, hogy szó nélkül maradnának. Ellenkezőleg: milliós példányban találnak gazdára, mindegyik albumot jelölték Grammy-díjra, a harmadikért végre meg is kapta az aranyszobrocskát, egyszersmind élete első Grammyjét. A könnyűzene legnagyobb sármőrjei közt számon tartott énekes koncertjein nem hagyhatja ki legendás slágereit sem, úgyhogy a második részben visszaidézi a hetvenes-nyolcvanas éveket, van is miből válogatnia. Rod Stewart június 17-én, este 8 órakor vendégeskedik a budapesti Kisstadionban.

Ezek is érdekelhetnek