Megdöbbentő torzulások

Nem mindennapi, nemegyszer igazi kihívásszámba menő orvosi eseteknek lehetünk tanúi időről időre. Ilyen például Tarcsa Bálint esete is, aki igen ritka betegségben szenvedett. A Mátészalkán lakó Bálint élete semmiben sem különbözött egy átlagos gyerekétől - egészen ötéves koráig. Akkor hirtelen, megmagyarázhatatlan okból elkezdett nőni a nyelve.

Kultúra2005. 06. 10. péntek2005. 06. 10.
Megdöbbentő torzulások

A szülei több orvost is felkerestek, de egyikük sem tudta kezelni a bajt. Nyelve az eredeti méretének ötszörösére dagadt, tizenéves korára már óriásira nőtt. Félő volt, hogy hatalmasra duzzadt érzékszerve miatt nem kap levegőt. A társaságokból Bálint mindinkább kiszorult. Tizenhét éves korában már nem volt hajlandó iskolába menni, sőt a végén már az utcára sem akart kilépni. Külön gondot okozott testsúlyának megtartása is: csak folyadékot és lágy ételeket volt képes magához venni.
Tarcsa Bálint betegsége felkeltette az egyik német tévéállomás érdeklődését, amely bemutatta a fiú esetét Michael Ehrenfeld professzornak, a müncheni egyetemi kórház szájsebészének. Őszerinte egy, a véredényekben képződött jóindulatú daganat okozta a nyelv megduzzadását. A sebészt olyannyira megindította Bálint esete, hogy felajánlotta az ingyenes operáció lehetőségét. A kórházi tartózkodás költségei azonban húszezer eurót tettek ki. Szerencsére ez a summa - miután az ottani televízió bemutatta a fiú történetét - összegyűlt a német nézők adományaiból.
Az első vizsgálat után bebizonyosodott, hogy a daganat tényleg nem rosszindulatú, s ez reménykeltő volt az operációra nézve is. Alapos előkészítő vizsgálatok, laboratóriumi tesztek után végre sor kerülhetett a műtéti beavatkozásra is. Az ötórás operáció során sikerült eltávolítani Bálint nyelvének kétharmadát, és a szerv méretét normálisra csökkentették.  Teljesült végre a fiú és szülei vágya.
Az operáció óta sok minden megváltozott Bálint életében. Sokféle ételbe csak most kóstolhatott bele életében először. A keserű magány évei után most már magabiztosan és büszkén tekint az életre. Visszatért az iskolába, eredményesen letette vizsgáit, és megkapta élete első állását is.

Ezek is érdekelhetnek