Nehéz sorsban

Sára Sándor operatőrként olyan emlékezetes filmeket fényképezett, mint a Szindbád, aztán játékfilmeket rendezett, köztük a Holnap lesz fácánt. Közben figyelme egyre inkább a XX. századi magyar történelem viharos időszakaira irányult, s elkezdett dokumentumfilmeket készíteni.

KultúraPethes József2005. 06. 03. péntek2005. 06. 03.
Nehéz sorsban

A nyolcvanas években rögzített Pergőtűz, a Csonka-Bereg, a Magyar nők a gulagon című alkotások olyan eseményekről adtak hírt, amelyek kimaradtak a történelemkönyvekből. Ezen filmek méltó folytatása a 14 részes Nehézsorsúak, amelyet még a nyolcvanas évek végén kezdett el forgatni, és tavaly (!) fejezett be.
A rendező olyan embereket szólaltat meg, akik a második világháború után szovjet fogságba estek, és csak az ötvenes évek második felében tértek haza. Szomorú sorsok peregnek előttünk, megtört, de nagyon is beszédes arcokat látunk, hiszen az interjúalanyok ismét átélik az akkori borzalmakat. Az elmesélt sorsok mindegyike a túlélés csodájának tekinthető, azt sugallja a nézőnek, hogy aki élni akar, az kibír minden megpróbáltatást. A filmet a budapesti Uránia moziban mutatták be, műsorára tűzte a Duna Televízió, és része lett a Terror Háza mozgóképes kiállításának.

Ezek is érdekelhetnek