Rákhalászok ezer veszély között

Októberben minden évben mintegy 250 halászhajó gyűlik össze az alaszkai Dutch Harbourban, fedélzetén a rákhalászokkal, akik az óceán vizeiben rejtőző legértékesebb zsákmány, Észak-Amerika csemegéje, a királyrák keresésére indulnak. A sikeres idény hatalmas nyereségeket hozhat, egy szerencsés halászhajó legénysége öt munkanap alatt százezer dollárt is zsebre tehet.

Kultúra2005. 09. 23. péntek2005. 09. 23.
Rákhalászok ezer veszély között

A kockázat azonban hatalmas: a rákhalászok munkája teli van veszélyekkel. A rákfogás időszaka igen rövid, általában csak négy napot tesz ki, ritkán hosszabb tizenkettőnél. Ez idő alatt a halászoknak tizenkét méter magas hullámokkal és hatalmas erejű széllel kell megküzdeniük. Húszórás műszakokban dolgoznak, rendszerint fagypont alatti hőmérsékleten. A halászhajó örökké imbolygó, csúszós fedélzete állandó veszélyforrás. Ritka az a halász, aki nem valamilyen testi sérüléssel tér vissza a szárazföldre. Előfordulnak halálos balesetek is, többnyire úgy, hogy az erős hullámok lesodorják az embert a fedélzetről, és a tengerbe fullad.
Úgy tetszhet, hogy a rákhalászok által vállalt kockázatnak csak egy bűvös kiváltó oka lehet: a pénz.  Shane Pressey pszichológus megvizsgálta egy másik veszélyes szakma, a motorkerékpár-sportok bajnokainak a gondolkodásmódját. Kutatásai azt igazolták, hogy nemcsak a pénz a fontos. A kockázatos feladatok vállalásában fontos késztető tényező a versenyszellem. Érdekes továbbá, hogy a motorosok körében magas a változatosság ázsiója, ami azt bizonyítja, hogy a változások és az újabbnál újabb élmények szakadatlan keresése is fontos hajtóerő. Emellett a függetlenségi vágy is igen fontos szerepet játszik a veszélyek keresésében. Az ilyen feladatokat, kihívásokat vállaló ember saját maga irányítja a sorsát: a halászhajón és motorozás közben is egyedül saját magára számíthat. Ezzel összefüggésben - mint a kutatások is igazolják - a veszélyes szakmák képviselői között különösen fontos szerepet játszik az optimizmus: az emberek hisznek abban, hogy szerencséjük lesz, és igyekeznek is mindent megtenni érte.
De mi történik, amikor megszűnik a feszültség, és eltűnik a stressz az ilyen emberek életéből? Milyen hosszú távú érzelmi és pszichikai következményeket vált ki ez a veszélyes foglalkozást űzők körében? A kérdések egy részére feleletet ad az Extrém hétvége a túlélésről című sorozat a Discovery Channel műsorán (szeptember 24-én 11.00, 17.00 és 20.00 órai kezdettel).

Ezek is érdekelhetnek