Száz év regény

Íróként legalább olyan sikeres, mint humoristaként. Az utóbbi években inkább az íróasztalnál találja meg számításait. Nagy Bandó András most újra nagy dobásra készül.

KultúraBorzák Tibor2005. 09. 09. péntek2005. 09. 09.
Száz év regény

Orfűi magányában a napi rendszeres sportolás mellett egymás után írja a könyveit. Régebbi kötetei, az Úton-útfélen, a Könyv azoknak, akik nem szeretnek olvasni és az András első és második könyve mind egy szálig elfogyott. A gyerekek kedvence a Madarat tolláról, melynek folytatása Fából vasparipa címmel készül. Az idén haikukat publikált, azokból is formálódik egy újabb kötet. És micsoda meglepetés: Nagy Bandó András most éjjel-nappal egy regényen dolgozik.
- Regényt még nem írt. Legalább kisregénnyel kezdi?
- Nem. Az első rész nagyjából készen van, eddig háromszáz oldalt írtam. A második rész is ennyi lesz. Az általam kitalált történet nem úszható meg rövidebben.
- Akkor egy hatszáz oldalas kötetre számíthatunk?
- Mármint azok, akik egy ilyen terjedelmes munkára még képesek időt szánni. Remélem, sokan lesznek, minthogy abszolúte mai könyv lesz, sőt mondhatni, a jövő is helyet kap benne, ugyanis 2006 áprilisában indul a történet, tehát akkor, amikor az olvasó a kezébe veszi. Onnan viszont 1906-ig tekinthet vissza, és közben eljut majd 2006 októberéig, ahol a történet véget ér.
- Családregény? Történelmi regény?
- A kötet egy család története, melyet a legfőbb szereplő, egy író életén és halálán keresztül ismerhetnek majd meg. A sztori tulajdonképpen az élet és a halál versenyfutása. Hogy érthető legyen, egy halálos beteg író lánya teherbe esik. Kétséges, hogy az unokája születéséig életben marad-e. Meg kell maradnia, mondja ő, ugyanis a lánya veszélyeztetett terhes, trauma nem érheti, épp ezért titokban is tartják a betegségét, a lánya pedig úgy tudja, hogy Olaszországba utazott az apja, Toscanába. Négy kőkemény hónap, reménnyel telve, és megszenvedve a halálos kórt. A vége kap még néhány csavart, az már nem mesélhetem el.
Óriási hevülettel készül a regény. Bandó két hónapja él a családtagok bőrébe bújva, a történetet ezerszer végiggondolva és alakítgatva. Ilyen különleges időszaka csak egyszer volt eddig, amikor az András könyvét írta. Most azon is túltesz: már-már együtt lélegzik a főhőssel, a családtagjaival és a barátaival. Hogy az olvasók miként fogadják majd, az a következő ünnepi könyvhéten kiderül.

Ezek is érdekelhetnek