Tévéjegyzet

Megakezdet

KultúraUjlaki Ágnes2005. 11. 25. péntek2005. 11. 25.
Tévéjegyzet

Hülyén nézel ki, de zseniálisan énekelsz! - közölte keresetlen egyszerűséggel Bakáts Tibor Settenkedő zsűritag Rúzsa Magdival. A mondat első felével kapcsolatban azért megjegyezném, hogy úriember nem mond ilyet egy hölgynek, különösen nem kétmillió ember előtt. Bár, remélem, Bakáts is inkább arra célzott, hogy az énekesek stylistje (arculattervezője) kissé elvetette a sulykot, amikor a törékeny falusi kislányból őrült rockert varázsolt. De, szó, ami szó, Magdi tényleg fantasztikusan énekelt, és a legjobb úton van ahhoz, hogy teljesüljön vágya: az ország rockangyalkája legyen.
Nagyon erősen kezdett az új Megasztár sorozat. Bár mindenki kételkedett, szabad-e ilyen hamar új énekesi garnitúrát kibocsátani, a múlt heti indulás meggyőző volt. Amúgy meg az előző két széria huszonnégy döntőséből összesen talán öten-hatan látszanak megmaradni a piacon, hosszabb távon még ennyien sem. A mostani mezőny pedig jóval erősebbnek látszik az előző kettőnél. A kiesettek közül is legalább kettőnek helye lenne a döntőben.
Az ellenállhatatlanul mulatságos előválogatást hallgatva még sokszor esett le az állunk a minden önkritika nélküli, elképesztően gyenge előadók teljesítményétől. Iszonyú erős a média vonzása, mindenki a tévébe vágyik mostanság. Akár azon az áron is, hogy bolondot csinál magából, hogy kiteszi magát a zsűri gúnyolódásának és annak, hogy másnap képébe vigyorognak a közértben. De azért egy percre "sztárnak" érezhette magát. Aztán vannak persze az elhivatott őrültek, akik mindhalálig hisznek saját tehetségükben, s minden megszégyenítő tapasztalatuk ellenére újra és újra próbálkoznak. Persze a tévécsatornának az ő szerencsétlenkedésük mulatságos színfolt, s a néző, bár kínosan feszeng emberek megaláztatása láttán, kénytelen röhögni rajtuk.
Az első elődöntő résztvevőinek legalább a fele megérdemelte volna a továbbjutást. (Ezt érezte a zsűri is, amikor a két, saját remek számával előálló, nagyon tehetséges, de nem a műsor profiljába illő előadót különdíjjal jutalmazta.) A két "rockerlány" továbbjutása mindenesetre egyértelműen megérdemelt volt.
Néhány nap múlva aztán a tévések elkísérték a csodás hangú Rúzsa Magdit haza, a vajdasági Kishegyesre. A kis szülésznő, csakúgy, mint egész családja és a háromnegyed falu, munkanélküli. Egy olyan világban, ahol másképp, mint művészi tehetséggel nem lehetséges a kitörés, ahol csak távoli remény lehet a jobb élet - Magdi eddigi sikere is már maga a megvalósult álom. Nemcsak a lány, hanem az egész közösség számára. És ebben azért van valami szívszorító.

Ezek is érdekelhetnek