Negyven kiló hús vacsorára

A tigris a macskafélék egyik legjelesebb képviselője, emellett a legnagyobb olyan szárazföldi emlős, amely kizárólag húson él. E gyors és erős ragadozó neve ógörög eredetű, jelentése: nyíl.

Kultúra2005. 12. 23. péntek2005. 12. 23.
Negyven kiló hús vacsorára

Az állatnak nemcsak a bundája csíkos, hanem a bőre is. Ahogyan az emberek ujjlenyomata egyedi, a tigrisek között nincs két egyforma csíkozású egyed. A felnőtt példányok magányos vadászok. A hímek gyakran birtokukba veszik a nőstények vadászterületeit, két hím vadászterülete között azonban soha nincs átfedés. Az oroszlánokhoz hasonlóan a hímek képesek meggyilkolni az újszülött tigrist, ha az más hímnek az utódja.
A felnőtt tigrisek egyszeri étkezés alkalmával negyven kilogramm húst is bekebeleznek, ezt követően, ha kell, egy-két hétig kibírják élelem nélkül. Egy tigris évi hússzükséglete körülbelül három tonna. Ilyen nagy mennyiségért igencsak meg kell dolgozni, mivel húsz vadászat közül csak egy végződik sikerrel.
A tigrisnek az emberen kívül nincs más ellensége. Az embert nagyon ritkán támadja meg. Főleg az idősebb, beteg példányok szánják rá magukat ilyesmire, hogyha képtelenek másféle zsákmányt ejteni. Szabadon a tigris 10-15 évig él, fogságban akár húszig is. Becslések szerint ma egész Ázsiában öt-hétezer tigris él szabadon.
A faj öt alfajra osztható, ezek a következők: bengáli, szumátrai, indokínai, kínai és szibériai. A bengáli tigrisek száma a legnagyobb, Nepál, Banglades, Burma és Bhután erdeiben, füves és mocsaras területein három-négyezer példányuk él. A bengáli tigrisek hímjei majd' három méter hosszúak, súlyuk 180-230 kilogramm közötti. (A nőstények kisebb termetűek.)
Úgy tartják, India az egyetlen olyan ország, ahol az elkövetkező néhány évtizedben még szabadon élhetnek tigrisek. Igaz, itt is fenyegetik fennmaradásukat az orvvadászok, akik lelövik, hálóba csalják vagy éppen árammal ütik agyon a különös állatokat, hogy jó pénzért adjanak túl rajtuk.

Film a tigrisekről
A tigrisek életéről szóló filmösszeállítást karácsony napjaiban sugározza az Animal Planet tévécsatorna. Ennek keretében kerül adásba a Visszatérés a tigrisek templomához című dokumentumfilm. Egy magányos észak-thaiföldi kolostor szerzeteseiről szól, akik már régóta gondjaikba fogadtak egy vadon élő tigrisfalkát. Kolostoruk közelében ma tizenhat tigris él, közülük négy kölyök tavaly jött a világra.

Ezek is érdekelhetnek