Időjáráskalauz

A hurrikánok pusztítása, egy különleges alakú felhő vagy a szivárvány csodája látványos tanújele valamiféle, a világunk felett álló, azt befolyásoló erőnek. (Nem csoda, hogy az ősember az időjárási változásokat összefüggésbe hozta az egek isteneivel.) Csupán az utóbbi két évszázadban kezdték tudományos okfejtésekkel, kísérletekkel magyarázni az időjárás természetét, a jelenségek okait.

KultúraPintér Csilla2006. 01. 06. péntek2006. 01. 06.
Időjáráskalauz

A kutatók rájöttek, hogy az időjárás globális jelenség, hatékony nemzetközi összefogás szükséges nyomon követéséhez, előrejelzéséhez.
A klímakutatás enciklopédiájának amerikai-ausztrál meteorológus szerzőhármasa - Buckley, J. Hopkins, Whitaker - segíti az olvasót az összefüggések közötti eligazodásban. A Jószövetség Műhely Kiadó gondozásában nemrégiben megjelent könyv útmutató az időjárás legkülönbözőbb jelenségeinek megértéséhez.
Nyomon követi Földünk 4600 millió éves történetének hosszú távú éghajlati változásait, megmagyarázza az összetett légköri erők működését, bemutatja a napi időjárást befolyásoló hatásokat, vizsgálja a szélsőséges jelenségek egész sorát, valamint a világ éghajlati sokféleségét. Felfedi az éghajlat hatását az emberekre, a növényekre és az állatokra, beszámol az időjárási változásokkal, a globális felmelegedéssel kapcsolatos legfrissebb tudományos kutatások eredményeiről.

Ezek is érdekelhetnek