Iránytű

Kultúra2006. 01. 06. péntek2006. 01. 06.
Iránytű

Könyv
Száraz Miklós György szépírói könyvei mellett gyönyörű albumokat jegyez az utóbbi években, alapos tanulmányokat publikál káprázatos fotókkal társítva. Nem lehet eldönteni: előbb születik-e a kép, és hozzá illeszkedik a szöveg, vagy fordítva. Az Erdély csodái után most megjelent a Magyarország csodái. Nincs szégyenkezni valónk a világban: mennyi-mennyi kincse is van nemzetünknek! Nemcsak kézzel fogható, szemmel látható értékek, hanem mesék, legendák és rejtélyek is. Száraz Miklós György sorra veszi felbecsülhetetlen értékeinket, s történelmi, művelődéstörténeti, régészeti, irodalmi megközelítésből tárja az olvasó elé. Rég múlt időkben csavarogva lírai esszéket ír például a Baradla-cseppkőbarlangról, a Szent Koronáról, a Feszty-körképről, Lehel kürtjéről, erdőkről, székely kapukról és még megannyi csodáról. Ez az album is csoda: tartalmas, olvasmányos, igényes. (Helikon)
Még mindig tartogat titkokat a múlt? Ha hallottunk is már bizonyos esetekről, a háttérben feltáratlan részletek rejtőzködhetnek. Bánó Attila korábbi kötetében régi magyar családokról mesélt, most pedig magyar titkok nyomába eredt. Valóságos oknyomozás, türelmet igénylő kutatás kellett hozzá, hiszen sok esetben a hátborzongató események, az ismert történetek ismeretlen részleteit csak elfeledett kiadványokban, apróbetűs lábjegyzetekben lehet megtalálni. A míves kiállítású albumban egyebek mellett olvashatunk Báthori Erzsébet rémisztő legendájáról, Rákóczi Ferenc megmentőjéről, Móra Ferenc mesés aranyleleteiről, Horthy és Hitler titkos alkujáról, a borok királyáról, békétlenkedő birtokfoglalókról. Bánó Attila a múlt érdekességeiről nemcsak tényeket sorakoztat fel, hanem hozzájuk kapcsolható aktualitásokkal átmenti őket a mába. A könyvnek kettős haszna van: tanulságos és szórakoztató. (Athenaeum)
{p}
Kiállítás
A jászberényi Jász Múzeum fennállásának 130. évfordulója alkalmából nyílt meg a Lehel kürtje és kultusza című időszaki tárlat. A jászok történelmének ereklyéi, dokumentumai között a legbecsesebb kincs, tárgyi emlék a jászkürt vagy ahogy a közgondolkodásban egyre inkább elterjedt, Lehel kürtje volt. Nemzeti ereklyénk ezer éve, Bizáncban készült, elefántagyarból (valószínűleg cirkuszi játékok alkalmával használták). Erre utalnak felületének művészi értékű, gazdag faragványai is. A múzeumba a XIX. század végén megindult régészeti ásatások leletanyagával együtt került. A tárlat feleleveníti a Lehel-mondát, valamint azt, miként kapcsolódott össze a monda és a jászok kincse, hogyan vált a köztudatban a kalandozó magyarok egyik vezérének méltóságjelvénye nevezetes tárggyá.
Indusztria gyermekei címmel vándorkiállítás nyílt a százhalombattai Matrica Múzeumban. A XX. századi magyar iparvárosokat bemutató tárlat célja, hogy az eddigieknél reálisabb képet fessen a hazai ipar egykori fellegvárairól. A klasszikus szocialista időszakban az iparközpontú fejlesztéspolitika Magyarországon - a szovjet blokk többi országához hasonlóan - önálló településtípust hozott létre: a szocialista városokat. Tucatnyi hazai település - Ajka, Dunaújváros, Kazincbarcika, Komló, Oroszlány, Ózd, Salgótarján, Százhalombatta, Tatabánya, Tiszaújváros, Várpalota - ennek szellemében született és nőtt nagyra. A kiállítás e városok születési és fejlődési mozzanatait eleveníti fel. A tárlat anyaga az érintett városokban is látható lesz majd.
{p}
Film
A Hölgyek levendulában című produkció egyike a szívet melengető, kedvesen fanyar és szemérmesen érzelmes angol filmeknek, a műfajt kedvelők nagy örömére. Rövidebben: amiben Judi Dench és Maggie Smith játszik, különösen ha együtt, azt meg kell nézni! A történet sem mindennapi: a két brit vénkisasszony nyugalmas, csendes életébe nagy fordulat áll be, amikor a kertjük végében lévő tengerpartra ájult hajótöröttet dob ki a hullám egy fiatal, szép, lengyel fiatalember személyében. Az öreg szívek megdobbannak, az ifjú szívek előtt kinyílik a világ... A sztori remek, a színészi alakítások zseniálisak, és végre egy film, amelyben (csaknem) mindenki derék és jó! Kell ennél több? (FF Film & Music)

Lemez
Az utóbbi időben meglendült Jamie Winchester és Hrutka Róbert szekere. Tegyük gyorsan hozzá: régóta megérdemlik a sikert. A tehetséges fiatal szerzőpáros zenész előző albumainak népszerűsítésére hosszabb időt szánt, közben persze születtek újabb dalok is, és nemrég előrukkoltak harmadik lemezükkel, melyet saját kiadójuk gondozott. Visszatértek az akusztikus álomvilágból a realitások mezejére, vagyis dinamikusabbak a számok. Feltűnik, hogy kevesebb a digitális beavatkozás, és ez egyébként is nagy erénye a duónak. Mára kialakult a "jamierobis" stílusuk, azaz a csak rájuk jellemző gitárszólók, a letisztult harmóniák és a rekedtes énekhang. Hole című korongjukon angol nyelven szólnak a dalok. Nyilván ez a külföldi figyelemfelkeltés miatt kell - de azért "ráadásként" énekelhettek volna egyet magyarul is. (Last One Out Records)

Ezek is érdekelhetnek