Muzsikás összeölelkezés

Különös szerencsében és különleges élményben volt részük a kecskemétieknek, amikor a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál legnívósabb koncertjét kapták ajándékba az Erdei Ferenc Művelődési Központban.

KultúraBorzák Tibor2006. 03. 31. péntek2006. 03. 31.
Muzsikás összeölelkezés

A szerencsét az jelentette, hogy világszínvonalú produkcióban részesülhettek a külföldi vendégszerepléseiről most hazatért, kétszeres Kossuth-díjas Bartók vonósnégyes, illetve az amerikai és európai turnéjáról szintén nemrég visszajött, "egyszeres" Kossuth-díjas Muzsikás együttes és Sebestyén Márta szövetkezése jóvoltából, akik hosszú idő után Kecskeméten léptek újra fel együtt közös Bartók-műsorukkal. (A népzenészek Amerikát és Európát a szintén méltán világhíres, Grammy-díjas Takács kvartettel járták be.) A különleges élményt pedig a két műfaj, a népzene és a modern komolyzene összeölelkezése adta.
Muzsikásék régóta elkötelezett hívei ennek a párosításnak, a gyökerek keresésére a világon az egyik legjobb lemezként jegyzett Bartók-albumuk kitűnő példa. Ezúttal színpadon mutatták meg azokat a párhuzamokat, melyek népzenéből táplálkozva megtalálhatók Bartók Béla műveiben.
A "világsztárok" közös koncertjén más megvilágításba kerültek bizonyos zenei részletek, ötvöződött a két műfaj, ismét azt erősítve, hogy nincsenek műfaji határok. Káprázatos volt látni azt az együttműködést, ami a zenészek között kialakult, ahogyan figyeltek egymásra, ahogy továbbadták egymásnak a hangokat. Külön említést érdemelnek a hegedűpárosok, valósággal "füstöltek" a vonók. Sebestyén Márta énekhangjával határtalan magaslatokba röpítette a publikumot, tőle hallani a Szép fehér pakulár balladáját szívbemarkoló élmény. Aki ott volt ezen az estén, már érti, miért is "kapkodnak" a mi zenészeinkért szerte a világban. Növelte az est fényét egy díjátadás: a Magyar Művészetért Díj Kuratóriuma és a Herendi Porcelánmanufaktúra alapította és adományozta Bartók Béla-emlékdíjat a Bartók vonósnégyes és a Muzsikás együttes Kecskeméten kapta meg.

Ezek is érdekelhetnek