Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Disznó keresi olyan erős ösztönnel a szarvasgombát, amilyen szenvedéllyel én az igazi élményeket ígérő ételt vadászom. Kezdetben azt hittem, segíteni fog nekem a televízió az efféle ételcserkészésben, elvégre nem tudjuk úgy végigpörgetni a csatornákat, hogy egy-két főzőcskeműsorba bele ne akadnánk. Lássuk csak, mi az állandó kínálat!
M1: Mit főzzünk ma? TV2: Stahl konyhája. RTL Klub: Receptklub. ATV: Laci bácsi konyhája. TvPaprika: ez pedig az a csatorna, ahol éjjel-nappal mozog valaki kezében a főzőkanál. És akkor arról még nem is szóltunk, hogy bármelyik reggeli vagy dél körüli show-jellegű, beszélgetős műsorban ránk törhet valamelyik színész a lecsójával, valamelyik közszereplő a káposztás cvekedlijével, netán egy erőszakos egészségmegőrzőt kell elszenvednünk, aki éppen a tökös-mákos rétesét viszi a mennybe. Hát, valahogy ez nekem nem tetszik.
Mi bajom tehát a tévés főzőcskével, a ránk tukmált bőségen - pontosabban: a csömörön - kívül? Az, hogy ezek a műsorok nincsenek jól megcsinálva. Nincs érzékeltetve bennük az étel elfogyasztásában rejlő testi élmény, és kiváltképpen nem leljük nyomát annak a szellemi értéknek - hogy ne mondjam: filozófiának -, amely nélkül az evés nem sokkal több a puszta anyagbevitelnél. Mert az étel előállítása - legyen az bármilyen mesteri módon, sőt akár igazi szakácsszívvel kivitelezve - önmagában véve csak egy technikai, technológiai feladatsor végrehajtása. A lényeg utána jön.
Emlékezzünk csak a színészkirály Latinovits Zoltánra, ahogyan a Szindbád című filmben magába fogadta a húslevest. Rögtön láttuk, hogy vérré válik benne. Nem csak a húslevesről tudtuk meg, hogy micsoda, de az élet misztériumáról is megtudtunk valamit.
Hát ilyesmit kellene művelni ezekben a műsorokban: szakácskodás után odaültetni valakit, aki zsenije az étkezésnek. Aki, még mielőtt hozzálátna a falatokhoz, észreveszi a testes vörösbor bársonyos feltapadását a pohárbelsőn; aki tisztában van vele, hogy bizonyos ételek érdemeit a legmagasabb rendű nyelvi mérce szerinti kifejezőeszközökkel sem vagyunk képesek igazán méltatni, csak élveteg nyeléssel, finom ajakcsücsörítéssel vagy ahogyan megtöröljük a szánkat.
Ha majd egyben lesz étel-előállítás és ételélvezet, én majd akkor fogom nézni ezeket az adásokat. Mert most még úgy érzem, mintha szerveskémia-órán ülnék középiskolás koromban: nézem, ahogy a tanár (a szakács) egy-két anyagot egymással reagáltat, majd hevítéssel, melegítéssel katalizálja a folyamatot. Így azután nem marad más, mint hogy a lényegről otthon okoskodjam a feleségemnek. Ilyeneket szoktam neki mondani: "A jó asszonynak tudnia kell, milyen egy nyálindítóan izgató faroktő az opálos kocsonyában."
És persze el-elmerengek egy-egy régi jó vacsorán, amelynek már nincs különösebb fontossága, de örökre kedves marad, mint egy ifjúkoromban imádott nő ajkának ízemléke.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu