Ahol megeszik az embereket

Hogy mit ettek az aztékok a konkvisztádorokon, még nem tudjuk pontosan. Arra is csak nemrégiben derült fény, hogy a mexikói őslakosok bizony nem vetették meg az emberhúst, főleg akkor, ha az spanyol hódítóé volt. Egy ásatás leleteiből ugyanis kiderült, hogy az aztékok elfogtak, rituálisan feláldoztak több száz spanyol hódítót, majd falatoztak belőlük.

KultúraPethes József2006. 09. 08. péntek2006. 09. 08.
Ahol megeszik az embereket

Mexikóvároshoz közel több mint ötszáz, kitépett szívű, feldarabolt, megfőzött és tisztára kapart csontú áldozat maradványaira bukkantak a régészek. Szakértők szerint a leletek arra utalnak, hogy az aztékok egy része nem hódolt be a korábban istenként tisztelt spanyol hódítóknak, hanem a fegyveres ellenállást választotta. A leletek azt bizonyítják, hogy az aztékok - a birodalom második legnagyobb városában, Texcocóban uralkodó királyuk meggyilkolása miatt - elfogták és megölték a spanyol konkvisztádorokat. Karavánjukat valószínűleg azért sikerült csapdába ejteni, mert nagyon lassan haladt.
A foglyokat addig tartották börtönben, amíg el nem jött a papok szerint megfelelő áldozati nap. Ekkor feltehetőleg hallucinogén hatású gombákat és erjesztett kaktuszléből készített alkoholos tejitalt adtak nekik, hogy elcsendesedjenek. Utána felvitték őket a templomokba, ott megölték őket, majd kitépték a szívüket, amiket az azték papok különböző isteneknek ajánlottak fel. Az áldozatot felmutató papok és a város öregjei ezután azon nyersen elfogyasztották a még meleg szíveket, sőt a megfőzött karokból és lábakból is darabokat vágtak le. A vágások nyoma ezeken a csontokon még ma is látható. Az áldozatok között terhes nők is voltak, a rituálé részeként hasukat a benne lévő gyermekkel együtt szúrták át.
A spanyol hódítók vezére, Cortez a mészárlások hírére a várost Tecuaque-nek (bennszülött nahuatl nyelven: "ahol megeszik az embereket") nevezte el, és egy nagyobb sereget is küldött oda, hogy öljenek meg mindenkit, akit ott találnak. Amikor a helybeliek meghallották, hogy közeledik a spanyol sereg, áldozataik megmaradt részeit kutakba dobálták. Azt hitték, minden nyomot eltüntetnek, meg sem fordult a fejükben, hogy több száz év után előkerülnek az árulkodó bizonyítékok.

Ezek is érdekelhetnek