Vércukorszint könnyből

Amerikai kutatók fölfedezése az a módszer, amellyel egy könnycsepből is meghatározható a vércukorszint. Mondanunk sem kell, hogy ha a jelenleg kísérleti stádiumban lévő eljárás általánosan elterjedtté válik, milyen könnyebbséget jelent majd azoknak, akik naponta kénytelenek elviselni a tűszúrást vércukorszintjük meghatározásához.

KultúraValló László2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Vércukorszint könnyből

Az eljárás során a vizsgált betegtől egy könnycseppet vesznek, amelyet arany és só oldatába cseppentenek. Az oldatban a könny cukortartalmának hatására az aranyból úgynevezett nanorészecskék képződnek. Minél több a cukor, annál több lesz az ilyen részecske. Az oldott arany és a cukor közötti kölcsönhatás szabad szemmel is látható elszíneződést vált ki. Az oldatban lévő vércukor mennyiségétől függően az elegy színe a világos rózsaszíntől a sötétvörösig terjedhet. Minél mélyebb a szín, annál több az oldatban lévő cukor, azaz annál magasabb a vizsgált beteg vércukorszintje. A színárnyalatok pontos elkülönítésére szolgál egy tartozék műszer, amellyel a szín alapján az arany nanorészecskék oldatbeli töménysége megállapítható, ezáltal a vércukorszint pontosan meghatározható.
A kutatók most azon fáradoznak, hogy mielőbb szabadalmaztassák újításukat. Ha ez rövid időn belül sikerül, akkor legkorábban két év múlva piacra kerülhetnek az első készülékek.

Ezek is érdekelhetnek