Könnyű álom

Másfél évtizedes képek jutnak eszembe. Látom a Marosvásárhelyen kezükben könyvvel, gyertyával vonulókat. A rájuk botokkal, fejszékkel támadó csürhét. A mindent tétlenül szemlélő rendőrséget, katonaságot. Látom azt az embert, aki békességre int mindenkit. Akit sokadmagával barbár módon megvernek. Akinek végül fél szemébe kerül szerepvállalása.

KultúraKirály Farkas2006. 10. 06. péntek2006. 10. 06.
Könnyű álom

Mert az álmainkért is felelősek vagyunk - figyelmezteti Kálvin János Szervét Mihályt Sütő András Csillag a máglyán című drámájában. Az irodalom, a szellemi közélet személyiségeinek nemcsak saját, hanem nemzet- és embertársaik álmaiért is síkra kell szállniuk. Hiszen hiába halad az idő visszafordíthatatlanul a maga útján, újra meg újra felbukkannak megoldásra váró kérdések. E vissza-visszatérő démonokkal szállnak életfogytig tartó harcba legjobbjaink, s köztük hadakozott minapig Sütő András is, a magyar kisebbségi sors egyik jelképes személyisége.
Hetvenkilenc évvel ezelőtt, június 17-én született Erdélyben, a mezőségi Pusztakamaráson. Nagy megpróbáltatások és változások, a kommunizmus uralmának idején került az erdélyi magyar irodalom magvába. Írásaiban az identitás és a nyelv megőrzése, nemcsak Erdély, de az egész Kárpát-medence magyar szellemiségének életben tartása kapta a fő szerepet. Ha nem küzdünk nyelvünk ápolásáért s megőrzéséért, nem sok esélyünk van a fennmaradásra - üzeni Anyám könnyű álmot ígér című esszékötete. S erre figyelmeztet írásaival, drámáival akkor is, amikor Romániában betiltják műveinek kiadását és bemutatását, és azok egy évtizedig csak külföldön kerülhetnek a közönség elé.
Sütő András életműve kötetek egész sorából áll, szerzőjüket pedig irodalmunk legelsői között kell emlegetnünk. Életét a nemzet ügyének szentelte - legyen része az ígért könnyű álomban.

Ezek is érdekelhetnek