Hal helyett háló

KultúraBalázs Gusztáv2007. 03. 09. péntek2007. 03. 09.
Hal helyett háló

Kezdjük tehát a kultúránál, amire most éppen apropó is volt, hiszen 2007. március 1-je a cigány kultúra napja, s ebből az alkalomból a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara, valamint a Roma Szövetség Közhasznú Egyesület konferenciát szervezett Gödöllőn, a kar székhelyén. A bevezetőben említett számokat Daróczi Gábor, az Oktatási és Kulturális Minisztérium politikai tanácsadója adta közre, amire Jóni Tibor, az egyesület elnöke válaszul nagyjából azt mondta: pontosan ezért óriási lehetőség kilépni a kisebbségi "feketezónából" egy egyetem intézményi hátterével, de az érintettek együttműködésével. Magyarán: a képzett, netán művészettel foglalkozó cigány fiatalember igenis komoly példakép lehet a változatlanul beilleszkedési gondokkal küzdő közösségek számára.
Merthogy e területen fennállnak problémák, az biztos. Madarász Imre egyetemi docens úgy fogalmaz, hogy igazából nem az kérdés, van-e cigánykérdés Magyarországon, hanem, hogy milyen eszközökkel közelít ahhoz az állam, a többségi közösség. Integrálni például úgy is lehet egy szokásaiban, hagyományaiban meglehetősen zárt réteget a társadalomba, hogy eközben annak értékei ne sérüljenek, ugyanakkor "elfogadhatóbbá" váljanak a befogadó többség számára.
Molnár József rektor elmondta: a gödöllői Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara már több mint egy éve intenzíven foglalkozik a romológiai kutatásokkal, programokkal. Villányi László egyetemi tanár, dékán szerint ez természetes, hiszen a "vidék egyetemének" éppúgy feladata a különböző kultúrák együttélésének segítése, mint a szakmai képzés. Ebbe pedig a kistelepülési etnikai közösségek gyakorlati támogatásától a speciális képzési formákig sok minden belefér.
Ami a jelent illeti, a cigány közösség képviselői nyugodtan távozhattak: a cigány kultúra napján aláírt megállapodás értelmében az egyetemi kar és az egyesület közösen biztosítják a Romológiai-Ciganológiai Gyűjtemény nyilvános gödöllői elhelyezésének, fenntartásának és tudományos célú használatának feltételeit. A megállapodás formailag a Cigány Néprajzi és Történeti Egyesülettel jött létre, melynek székhelye Őcsény (Tolna megye). Ez lenne a hivatalos szöveg, a lényeg: egy nagyszerű gyűjtemény - amelynek karakterét a Kárpát-medence cigányságára vonatkozó anyag adja - biztos helyre lelt Gödöllőn. Nem halat, hálót kaptunk - mondta Kalányosné László Julianna vezető főtanácsos, a Cigány Néprajzi és Történeti Egyesület elnöke. Valóban így van. "Az lesz a jó, ha ez természetes lesz" - dörmögte valaki a hátunk mögött. Senki sem vitatkozott vele.

Ezek is érdekelhetnek