Mozaik

Kultúra2007. 03. 09. péntek2007. 03. 09.
Mozaik

Sötétben is fényképez
Mi az, amit nem tud a Sony legújabb digitális fényképezőgépe? Egyszerűbb így föltenni a kérdést, mint fölsorolni a japán masina tulajdonságait, amelyet a héten mutattak be egy nemzetközi fotótechnikai kiállításon. Az csak természetes, hogy a csúcsmodellbe a ma már általános tizenkétszeres átfogású lencse (optikai zoom) helyett tizenötszöröst építettek be. Az már kevésbé, hogy arcfelismerő rendszerrel is fölszerelték, ami azt jelenti, hogy portrékészítéskor a gép automatikusan beállítja az emberi arcra az élességet, illetve az expozíciós időt. Az pedig kivételes különlegessége a Cyber-shot H9 típusú gépnek, hogy beleépítettek egy sötétben is érzékelő technológiát, amelynek révén akár teljes sötétségben is készíthetők vele fölvételek. Ezt úgy érik el, hogy exponáláskor infravörös fényt bocsát ki a készülék, és ennek megvilágításában készül a fotó.

Szemétből áramot
Az amerikai Purdue Egyetem kutatói - az Egyesült Államok hadseregének megbízásából - olyan hordozható szemétfeldolgozót hoztak létre, amely hulladékból állít elő energiát. Ehhez háromfelé válogatják a laktanya konyháján keletkező hulladékot, az ételmaradékot, a papírt és a műanyagot. A szerves anyagokból enzimek és élesztő hozzáadásával etanolt állítanak elő, míg a műanyag hulladékból előbb granulátumot készítenek, amit aztán elgázosítanak és elégetnek. Az etanol, illetve a műanyag elégetése nyomán keletkezett hő erejével egy generátort hajtanak meg, amely villanyáramot termel. A rendszer a saját működéséhez az általa termelt energiának csak alig tizedét igényli, a többi szabadon hasznosítható. A hordozható szemétfeldolgozó naponta több mint egy tonna vegyes hulladék hasznosítására képes. Ennyi szemétből csak néhány maroknyi hamu marad vissza.

Konnektorból tölthető autó
Jelentős lépést tett a vegyes üzemű technológia fejlesztésében a Ford autógyár azzal, hogy legújabb modelljében az akkumulátorok az elektromos hálózatból is föltölthetők. A környezetkímélő hibrid autók - így a Ford Edge, a Toyota Prius, illetve a Lexus egyik típusa - elektromotorját ugyanis több, nagyteljesítményű lítium-ion akkumulátor táplálja. Ha az akkuk kapacitása negyven százalék alá csökken, egy másik energiaforrás lép működésbe, amely lehet hidrogéncella, de lehet robbanómotor is. Ezek egyúttal töltik az akkumulátorokat is, és ha azok föltöltődtek, ismét az elektromotor hajtja a járművet. A Ford újítása nyomán az akkumulátorokat az otthoni hálózatból is föl lehet tölteni. Egy éjszaka alatt teljesen föltöltődnek, így kevésbé lesznek ráutalva az autó saját alternatív energiaforrására, ami így akkor is, ha történetesen benzinmotor, a környezetet kevésbé szennyezi.

Pap és társnője Szakkarában
Az egyiptomi fővárostól, Kairótól délnyugatra fekvő ősi település az utóbbi hetekben több különleges leletével hívta föl magára a figyelmet. Egyiptomi és ausztrál régészek közös fölfedezése az a fából készült szoboregyüttes, amelyekre az itt folyó ásatásokon bukkantak. A mintegy 4500 éves két faszobor, amely egy írnokot és feleségét ábrázolja szinte teljes életnagyságban, valamint a velük együtt előkerült négy másik is azért ritkaság, mert ezekben az időkben leginkább követ használtak a szoborkészítéshez. Ezzel egy időben japán régészek két festett szarkofággal álltak a nyilvánosság elé, amelyben egy pap és a vele együtt eltemetett társnője fekszik. A négyezer éves koporsókat valósággal rájuk szabták, olyan szorosan illeszkednek a bennük fekvő testek vonalához. Nem sokkal korábban bukkant elő a homok alól Eknaton fáraó pecsétőrének a sírkamrája, amelynek falait gyümölcsöt szedő és lakmározó majmokat ábrázoló festmények díszítik.

Ezek is érdekelhetnek