Az én képernyőm

KultúraUjlaki Ágnes2007. 04. 27. péntek2007. 04. 27.
Az én képernyőm

Nem gondolom, hogy véleményt kellene nyilvánítanom a cigányság belső ügyeiben, de a legutóbbi Győzike-show kapcsán az embernek eszébe jut egy s más. A Gáspár család hisztériázásokkal, kivagyi rongyrázással, trágár üvöltözésekkel színesített életében nem vagyok teljesen naprakész, de most, az előzeteseket látva felfigyeltem arra, hogy Győzikét netán vajdává avatnák. Persze, előre mérget lehetett venni rá, hogy ebből semmi sem lesz, de amit műveltek ebben a műsorban, az még a szokásos színvonalat is alulmúlta. Győzike, elhiszem, kétségbeesetten vágyik arra, hogy tiszteljék. Merthogy ezt saját családja egyetlen tagjától sem kapja meg - ők láthatóan falra másznak tőle -, de még azoktól sem, akik különben kedvelik a személyét. Hát nincs is miért. Azzal keres hatalmas summákat, hogy kever-kavar, ordítozik a családjával, hiszen nem sok egyebet produkált még az életben. Az angol mondás szerint attól híres, hogy híres.
Tehát amikor megkereste Magyarország "fővajdája", hogy legyen ő is vajda, eljátszott a gondolattal. Aztán persze visszamondta, s az utolsó percben meglógott a templomi avatóünnepségről. Előtte még talpig hófehérben mondott egy beszédet, sokat nézett az égre, imádkozott az oltárnál, a pap helyén. A merőben hiteltelen történet több kérdést is felvet. Az összes roma vezető által visszautasított "fővajda" és tanácsadói most aztán végképp lejáratták magukat azzal, hogy ezt a link, ifjú bohócfigurát olyan vezetőnek jelölték, akit a cigányok tisztelnek, ítéletét elfogadják. Vagy pedig eleve tudták, hogy ez lesz a vége, s csak maguknak akartak egy kis publicitást? Netán az egész forgatókönyvet az RTL Klub szerkesztői találták ki, amihez megnyerték a vajdajelölők komédiázását? Akárhogy történt, nevetségessé tettek egy hagyományt és egy köztiszteletben álló tisztséget. Vajon mit szólnak hozzá az igazi vajdák?
A műsor mindenesetre rekordnézettséget ért el: a TV2-n egyidejűleg futó Frei Tamás-riportot több mint kétszeres nézőszámmal verte.