Iránytű

KultúraBorzák Tibor2007. 04. 13. péntek2007. 04. 13.
Iránytű

Könyv
Zsidóképek. Minden hízelgés nélkül mondhatom: szép ez a könyv. Demecs Zsolt fotóriporter nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy keresztmetszetet adjon a hazai vallásos zsidó közösségekről. Néhány éve, véletlenül egy pesti bérház udvari zsinagógájából különös hangokat hallott, egy férfi Tórát olvasott. Attól kezdve nem szabadult a témától. A Tóra népe című albumban az Istenhez való tartozás életképei elevenednek meg. Ritka, hogy egy fotográfus írásra adja a fejét, Demecs ezt is magára vállalta, zsidó nézőpontból magyaráz nem zsidóként. A színes fotókon hiteles arcok, tekintetek, cselekedetek őrződnek. Talán egy nagyobb méretű album is indokolt lett volna, s nem kellene a kihajtható oldalakkal bíbelődni.

Pestiesen
"Nem jön létre katarzis, holott minden adott lenne hozzá" - Tarján Vera a Vígszínház Cseresznyéskert előadásáról · "A bántóan fantáziatlan poénok mérgezőbbek a legtöményebb kipufogófüstnél" - Kovács Gellért a Taxi 4. filmről · "E kiállítás a legnagyobb igyekezete ellenére sem tud túllépni a Kempelen-életmű elemző bemutatásán" - Fuchs Péter a Műcsarnok Kempelen-tárlatáról · "Szemérmetlenül kitárulkozó emlékkönyv" - Csejtei Orsi a Nemzeti Múzeum XXV. Magyar Sajtófotó-kiállításáról.

Színház
Richárd Fehérváron. Szurdi Miklós rendezésében játsszák a székesfehérvári Vörösmarty Színházban Shakespeare III. Richárd című színművét, melyet sokan az író legkegyetlenebb, mégis zseniális darabjának tartanak. A rendező a darabot a maga félelmetes aktualitásában tálalja: ez az eszköz maga az élő színház. A Yorkok és Lancasterek véres trónviszályának utolsó, apokaliptikus felvonását nagyszerű színészek alakításai idézik fel, köztük a címszereplő, Gesztesi Károly, aki úgy mutatja meg az emberi lélek sötét mélységeit, hogy kétségünk sem marad: a történelemben csak a fegyverek változnak.

Lemez
Két legenda. Régen hallottunk a hatvanas évek legendás duója, a Simon & Garfunkel szőkéjéről, Art Garfunkelről. Most megjelent tizennegyedik (!) szólóalbumán szépen elénekelget, nagy szerzők előtt is tiszteleg - s ennyi az egész. Az ember többet vár régi kedvencétől, ám újabb csodát jól csengő névvel sem könnyű teremteni. És egy másik legenda: az elektronikus zene francia úttörője, Jean Michel Jarre a hetvenes években jutott fel a csúcsra, igazi szupersztárrá nőtte ki magát. Ilyen munícióval kétesélyes a folytatás, voltak is mélypontjai. A zenemágus most meglepően mai hangzású anyagot hozott össze, Téo és Téa című korongján hátrahagyta ridegebb témáit, s megmutatta érzékenységét. (Warner Music)