Iránytű

Kultúra2007. 04. 06. péntek2007. 04. 06.
Iránytű

Könyv
Boszorkány. A világhírű brazil író legújabb regényének fejezetei már megjelenés előtt hozzáférhetők voltak az interneten, de egészen más élményt nyújt saját kezünkben tartva végigolvasni izgalmas fordulatokban bővelkedő könyvét. A portobellói boszorkány alaptörténete igaz, az író azonban a valóságosnál sokkal nagyobb ívben rajzolja meg főhőse, az erdélyi születésű Athena életpályáját, és azt, hogy ki is volt ő valójában: szűz, szent, mártír vagy boszorkány. Szerkezetében sem hagyományos a regény, Coelho egymás után írja le és sorakoztatja fel a szemtanúk elmondásait. (Athenaeum)

Film
Ópium. Régen vetítettek olyan magyar filmet, amely akkora hatással van, hogy még másnap is fogva tart. Szász János Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című alkotása ilyen. Méltó tisztelgés Csáth Géza (eredeti nevén Brenner Géza) író-orvos előtt, aki nemcsak a film egyik főszereplője, az ő írásai alapján készült a forgatókönyv. Az Ópiumot egy hollywoodi szaklap máris a tíz legforróbb film közé sorolta. Valóban "forró", hiszen mindent a maga valóságában mutat meg. Az elmegyógyintézetben felvett naturális jelenetek nyomasztóak, mindazonáltal elgondolkodtatóak. Külön ki kell emelni a remek színészi alakításokat, a norvég Kristi Stubo lenyűgöző.

Kiállítás
Tojáshímzők. Sokféle technikával lehet tojást díszíteni, egyebek közt karcolt, írókázott, vésett, batikolt, rátétes és áttört módon készülnek remekművek. Mert kétségtelenül remekművekről beszélhetünk (nekem minden bizonnyal igen sutára sikeredne, ha valaki rákényszerítene bármelyikre is), hiszen fantázia és rutin nélkül nem születnének jelképes húsvéti alkotások, melyeket múzeumban is lehet mutogatni. A kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény több száz hímes tojást őriz, most a helyi és országosan elismert tojáshímzők legszebb munkáiból rendeztek kiállítást, mely április 28-áig látogatható.

Ezek is érdekelhetnek