Iránytű

Kiállítás, lemez, színház

Kultúra2008. 03. 21. péntek2008. 03. 21.
Iránytű

Kiállítás
Vasarely Szegeden
Világhírű képzőművészünk, Victor Vasarely születésének századik évfordulója alkalmából reprezentatív kiállítás nyílt a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Csakhogy a jubileumi hivatkozással gond van, ugyanis egyes források szerint az alkotó már százkét esztendős lenne, azaz hiú módon letagadott két kerek évet a korából. Halálának évfordulója viszont pontosabb: tavaly volt húsz esztendeje, hogy eltávozott közülünk. Vásárhelyi Győzőként indult, majd Párizsba kerülve Victor Vasarelyre változtatta a nevét. Stílusteremtésével azonnal felhívta magára a figyelmet, az op-art nagymestereként tartották és tartják számon. A március végéig nyitva tartó szegedi tárlaton sokszínű életműve ismerhető meg. A pécsi Vasarely Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és Csepei Tibor magángyűjtő féltve őrzött darabjaiból láthat a közönség negyvenhárom alkotást, köztük hatalmas képeket, grafikákat, szőnyegeket, térplasztikákat.
(Képünkön Victor Vasarely egyik alkotása)

Lemez
Aida hódít
A székesfehérvári Vörösmarty Színház tavaly nyáron a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ősbemutatót tartott. Elton John és Tim Rice örök szerelemről szóló musicalje, az Aida igen jó visszhangot keltett, a premiert megtekintő jogtulajdonos felsőfokon nyilatkozott az előadásról, azóta pedig a társulat saját színházában arat vele sikereket műsorról műsorra. (Csak zárójelben: szó van arról, hogy idén nyáron Ausztriában is színpadra kerül, ahol a prózát németül, a dalokat angolul szólaltatják meg a magyar művészek.) A siker egyértelműen a tehetséges fiataloknak köszönhető, köztük Xantus Barbarának, Fésűs Nellynek, Szomor Györgynek, Feke Pálnak, Kálloy Molnár Péternek, no meg persze a címszereplő Oláh Ibolyának. Velük most lemezen is lehet találkozni, miután lézerkorongra került az Aida zenéje. A kiadvány abban a tekintetben is különleges, hogy majd’ két „klasszikus” nagylemeznyi szerzemény szerepel rajta, a huszonegy dal hetvenkét percig szól.
(West End)

Színház
Hollywoodi mesék
A tízéves Budaörsi Játékszínt azért szeretem, mert őriz valamit a színjátszás hőskorának bájos romantikájából. Az Éless Béla vezette társulat a Hollywoodi mesék című darabjával ünnepli önmagát. Christopher Hampton, a szerző nem ismeretlen a magyar színházlátogatók előtt. A képzeletbeli történet a 37 évesen, bizarr baleset következtében elhunyt Ödön von Horváthról szól, aki a darab szerint mégsem halt meg, sőt a náci uralom elől Hollywoodba menekült, ahol nemcsak a német nyelven publikáló emigráns írókkal találkozik, hanem a kor ünnepelt filmszínészeivel is. Harmath Imre Ödön von Horváthot alakítja, Thomas Mannt Trokán Péter, Heinrich Mannt Kertész Péter, Nelly Mannt Nyertes Zsuzsa, Helen Schwartzot Valler Gabriella, Bertolt Brechtet Éless Béla, Greta Garbót pedig Bárd Noémi eleveníti meg. (Bohanek Miklós felvételén Nyertes Zsuzsa a darab egyik jelenetében)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek