Benkő László lelkeket gyógyít

A rockzenész Benkő László lélekgyógyító képességeit díjazták egy orvos-kongresszuson. Az Omega együttes billentyűse bevallja, ilyesféle kitüntetést még sohasem kapott.

KultúraCsontos Tibor2009. 06. 10. szerda2009. 06. 10.
Benkő László lelkeket gyógyít

– Hogy van, doktor úr?
– Maradjunk abban, hogy a díj ellenére sem lettem doktor. A Magyar Nephrológiai Társaságtól és a Vesebetegek Életminőségéért Alapítványtól kaptam, s ezt írták a díszes oklevélre: Művészetével a Lelkek Gyógyítója. A zenészkollégák sem frocliztak emiatt, hiszen biztos vagyok benne, az elismerés a műfajt is illeti.

– Mondták már a rockról, hogy örök és elpusztíthatatlan, nevezték a lázadás műfajának és jó biznisznek, de lélekgyógyítónak?!
– Egyik régi rajongónk egyszer elmesélte, hogy a Gyöngyhajú lány szólt, amikor elvesztette az ártatlanságát, s ez a dallam örökre beleivódott, lelkének kitörölhetetlen részévé lett. A történetét elmondtam néhai Veér András pszichiáter barátomnak, aki megjegyezte: ha igaz, hogy az ember a lét utolsó pillanatában lepergeti maga előtt élete legfontosabb eseményeinek filmjét, akkor ennek a hölgynek ott leszünk az utolsó percében is. Kissé talán szélsőséges a példa, de hát tudjuk, hogy a zene lélekgyógyító terápiás eszköz is.

– Mért éppen a vesebetegségekkel foglalkozók kiáltották ki lélekgyógyítónak?
– Dr. Kárpáti István, a Magyar Nephrológiai Társaság főtitkára régóta hívott, hogy lépjek fel a kongresszusukon, erre a minapi debreceni rendezvényük gálaműsorán kerülhetett sor. Számomra is meglepetés volt, amikor a koncert végén átadták a díjat. Nem is beszélve arról, hogy kiderült: a Társaság minden kongresszusát az Omega-nyitánnyal kezdi, az a himnuszuk. Pedig már azt hittem, a zenekarommal kapcsolatban ellentétes folyamatok zajlanak, mint amit például Lengyelországban tapasztaltam a közelmúltban.

– Mire gondol?
– Március közepén sikeres koncertet adtunk a varsói Sala Kongresowában. Néhány hete pedig a dél-lengyelországi Sanokban léptünk fel, ahová Kijevből, Szentpétervárról, Drezdából, Hamburgból is érkeztek Omega-rajongók. A rendezők Kóbor Mecky közelgő születésnapját hatalmas tortával köszöntötték, miközben a közönség a Boldog születésnapot!-dalt énekelte, megható pillanatokat szerezve nekünk. Ősszel pedig lengyel nagyvárosokat érintő turnéra indulunk. Hát, erről beszélek… És arról, hogy amikor miniszterrel, államtitkárral ülök az irodájában, elfelejti, hogy Omega-rajongó volt, de ha az utcán találkozunk, ezzel kezdi. És arról, hogy bár állítólag ikonok vagyunk, nem kellünk a kereskedelmi televíziózásnak, mert bennünket nem lehet manipulálni. Ha nem verek fejbe valakit pacallal, akkor a főzőműsorba sem kellek.

– Marad a lélekgyógyítás?
– Marad.

Kattintson bármelyik fotóra és megnyílik a képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek