Oscar és erotika

Lassan negyedszázados múltra tekint vissza a világ tizenkét legjelentősebb szakmai seregszemléje között számon tartott KAFF, vagyis a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, melyet kétévente rendeznek meg. Ezúttal június tizenhetedike és huszonegyedike között ad helyet az összművészeti fesztiválnak a rajzfilmgyártásáról is ismert város, ahol a földkerekség legjobb animációs filmjei vetélkednek, miközben számos kiállítás, zenei, színházi és bábos program várja az érdeklődőket.

KultúraBorzák Tibor2009. 06. 11. csütörtök2009. 06. 11.
Oscar és erotika

Az idei találkozó öt napja alatt mintegy négyszáz filmet vetítenek, s több kategóriában díjazzák a magyar és a nemzetközi animációs filmeket. Versenyen kívül bőséges válogatást adnak a külföldi partnerfesztiválok sikerdarabjaiból. Újdonság és valódi kuriózum lesz az Oscar-díjas produkciókat felsorakoztató sorozat, ugyanis ilyen összeállítás még sehol a világon nem volt. A legjobb animációs rövidfilm díját 1932 óta adják át, az elsőt Walt Disney kapta. Nekünk is vannak büszkeségeink: Jankovits Marcell 1975-ben, M. Tóth Géza 2006-ban volt Oscar-várományos, Rófusz Ferenc pedig 1980-ban el is nyerte az aranyszobrocskát. Egyébként ő lesz a magyar filmek versenyének zsűrielnöke.

A fesztivál hagyományai közé tartozik, hogy egy bizonyos tematika alapján gyűjti csokorba az alkotásokat. Ezúttal egy éjszakai program keretében olyan animációs filmeket mutatnak be, melyek erotikus témákat dolgoznak fel vagy az erotikáról szólnak. Bemutatkozási lehetőséget kapnak a pályájuk elején álló fiatalok, illetve találkoznak a független és amatőr filmesek is.

Ezek is érdekelhetnek