Király Linda nem lesz világsztár?

Miközben egy ország lélegzetét visszafojtva várja, immár három éve korongolják a világra szólónak szánt lemezt az Egyesült Államokban, ahová Király Linda éppen ezért az albumért kiköltözött. Egyelőre csak annyit tudni, hogy sok munka, és – mint viccesen megjegyezte – sok whisky kell az (el)várt sikerhez.

KultúraCsontos Tibor2009. 07. 16. csütörtök2009. 07. 16.

Kép:

Király Linda nem lesz világsztár?

Majd’ minden alkalommal elmondja, mennyire nyomasztja, amikor rendre arról faggatják, mikor lesz már belőle világsztár? Király Linda bizonyosan unja is már a három éve tartó kíváncsiskodást, s azzal nyugtatja a kedélyeket, hogy Beyoncé hat évet várt az első albumára. Kivételes hangja miatt az új évezred énekesnőjének nevezték, s fokozta a várakozásokat, amikor kiderült, hogy 2005 decemberében szerződést kötött vele az amerikai Universal Motown kiadó.

A szerződés a legjobbkor jött, itthon ugyanis összegubancolódott a karrierje. Miközben tarolhatott volna, hiszen született tehetség, énektechnikája mindenkit lenyűgözött, dekoratív jelenség, mindemellett „fekete hangú fehér énekesnőként” emlegették és emlegetik mindmáig. Ami az utóbbi címkét illeti:  tizenöt évesen New York-i gospelkórusban énekelt, melyben rajta kívül csak két fehér lány volt. Fantasztikus hangja családi örökség, nagynénje operaénekes volt, nagyszülei is szépen énekeltek, édesanyja a Cini és a Tinik tagjaként ismert, de édesapja sem ült messze a popmikrofonoktól, hiszen a Kovács Katit kísérő Universal, majd a Color együttesben dobolt.

Király Linda tizenhét évesen a Dívák éjszakája című produkcióban szerepelt, 2002-ben Presser rábízta lírai szerzeménye, a Szerelem utolsó vérig című film főcímzenéjének eléneklését, egy évvel később megjelent első lemeze, a Number 1. És ekkor jött az a bizonyos kosárlabdagála, melyen az Egyesült Államokban született Király Lindát kérték fel a Himnusz eléneklésére, ám izgalmában eltévesztette a költemény egyik sorát. Kapott hideget-meleget, s olyannyira nem felejtették el neki, hogy a legutolsó Megasztáron öccse, Király Viktor szereplésekor még a zsűritag Friderikusz és a műsorvezető Szekeres Nóra is poénkodott nővére bakijával. A Himnusz-história azzal is járt, hogy megcsappantak a meghívások, s Király Linda nem találta itthon a helyét.

A londoni Shalit Global cég eközben több kiadóhoz is elküldte Lida demófelvételeit, melyekre elsőként a Universal jelzett vissza: azonnal üljön repülőre és menjen át New Yorkba, mert élőben is szeretnék meghallgatni. Bemutatkozásként három dalt énekelt, az egyiknél saját magát kísérte zongorán. Kulcsra zárták az ajtót, majd mosolyogva azt mondták, sehová nem mész innen, csak nekünk írhatsz alá. Az énekesnő kiköltözött az Egyesült Államokba. Eeleinte Los Angelesben élt, itt béreltek neki lakást egy művészfalunak számító lakóparkban, s ha kellett, átrepült New Yorkba, a kiadójához. A repülőtérre kocsit küldtek érte. Mint akkoriban nyilatkozta: minden napja a lemezről, a dalokról szólt. Énekórákra járt, a kiadó személyi edzőt fizetett számára, a szerződésében szerepelt, hogy nem szabad elhíznia és mindent meg kell tennie a kellemes külsőért. Kikötötték, hogy Magyarországon ez időben nem jelentethet meg lemezt és nem is léphet fel.

Az első időkben több mint hatvan demófelvételt készített, a legtöbb dal a saját szerzeménye. A kiadó olyasmit szeretett volna tőle, amilyenre Mariah Carey vagy Whitney Houston első albuma sikeredett. Grammy-díj átadásokra járt, mi több, Grammy-jelölt is lett, miután duettet énekelt a Halle Berry volt férjeként is ismert Eric Benet-tel, akinek ez a lemeze kétszeres jelölést is kapott. A Universal partijain olyanokkal lehetett egy társaságban, mint Mariah Carey vagy Prince.

Király Linda időközben menedzsmentet váltott, ami azt jelenti, hogy talán még inkább elhúzódik a világ százötven országában terjesztésre váró amerikai albumának megjelenése. Azt mondja, Beyoncének hat évet kellett várnia az első lemezére. Eszerint Király Lindának még három éve van rá, hogy írásunk címéből eltüntesse a „nem” szócskát.

Ezek is érdekelhetnek