Németh Katalin: énekesnőnek született

A Pest Megyei Ki Mit Tud 2009 vetélkedésben Németh Katalin elbűvölte a zsűrit különleges hangjával és Aretha Franklin Respect című számával. Egy lány, akinek az éneklés a mindene.

KultúraSzabad Föld Online2009. 07. 21. kedd2009. 07. 21.

Fotó: GABOR FENYES

Németh Katalin: énekesnőnek született Fotó: GABOR FENYES

Aretha Franklin számot választani és énekelni elég merész vállalkozás. te azonban megnyerted vele a Pest megyei Ki Mit Tud?-ot. Mennyi munka áll az eredményed mögött?
– Aretha Franklin a kedvenc énekesem, utánozhatatlan egyéniségnek tartom. Anyukám ajánlotta, hogy énekeljem a Respect című dalát, mert abban meg tudom mutatni a hangomat. Ezt a dalt évek óta gyakorlom. Naponta egyszer-kétszer éneklem el. Tudom, hogy másoknak, például egy zongoristának sokkal több munkája van egy produkció elsajátításában, a táncosokról már nem is beszélve. Becsülöm is őket ezért.

Ritka, hogy valaki el tudja ismerni a másik teljesítményét és azt ki is nyilvánítja. Kinek a produkciója tetszett neked a legjobban a versenyen?
– A két népdalos kisfiú, a Sercli Duó előadása egyszerűen hihetetlen volt. Hatalmas erő van a hangjukban, pedig még csak 7 évesek. Nagy jövő áll előttük, igazi tehetségek.

Több híres énekes és zenész is ült a zsűriben. Kinek a szavai, gondolatai hatották rád a leginkább?
– A verseny után váltottam néhány szót Tóth Verával, aki nagyon kedves volt hozzám. Szarka Tamás, a népszerű Ghymes együttes alapítója pedig azt mondta, hogy énekesnőnek születettem. Ez a mai napig leírhatatlan érzés és élmény volt számomra.

Nagyon jól énekelsz és magabiztos vagy. Hogyan és mikor kezdődött a kapcsolatod zenével?
– Valószínűleg előbb kezdtem el énekelni, mint beszélni. Hat éves voltam, amikor édesanyám beíratott zeneiskolába. Kilenc évig hegedültem és hat évig zongoráztam. Ennek is köszönhetem, hogy az éneklés könnyen megy.

Milyen volt a fogadtatása a győzelmednek az iskolában, az osztályban, baráti körben?
– Az iskolám – az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium – nagyon büszke rám, az évzáró ünnepségen az igazgatótól még külön dicséretet is kaptam. Természetesen a szüleim és barátaim is nagyon örültek a sikeremnek, régóta tudják, hogy az éneklés a mindenem.

Azt, hogy milyen jó vagy a színpadon azt lehetett látni, hallani. És a tanulásban?
– Nagyon fontos a tanulás számomra. Mindenképp szeretnék egy civil foglalkozást is, ezért sokat tanulok. Az idén egy négyesem lett biológiából, az összes többi jegyem ötös. Kedvenc tantárgyam egyébként a történelem.

Biztosan tovább szeretnél tanulni. Mivel foglalkoznál a legszívesebben hivatásszerűen?
– Jövőre fogok érettségizni. Terveim szerint a Corvinus Egyetemen tanulok tovább, és diplomata leszek, mint a nagypapám, de szeretném elvégezni a jazzkonzervatóriumot is.

Mit jelent számodra a Ki Mit Tud-on elért első díj?
– Büszkeséggel tölt el. Örülök, hogy elmondhatom magamról, hogy én vagyok Pest megye legjobb könnyűzenei énekese.

Ezek is érdekelhetnek