Zenei fesztivál Abaligeten

2009. július 31. és augusztus 2. között a VII. Nemzetközi Bluegrass és Akusztikus Zenei Fesztiválnak ad otthont Abaliget.

KultúraSzabad Föld Online2009. 07. 29. szerda2009. 07. 29.
Zenei fesztivál Abaligeten

Az idei fesztivál a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program támogatott eseménye, melynek Abaliget község ad otthont immár hét éve, ahol a szabadtéri színpad hátteréül szolgáló tó, és annak környezete ideális egy olyan kezdeményezés számára, mely éppen az emberközeliséget és a zene naturális mivoltát kívánja hangsúlyozni.

A „bluegrass”-nak elnevezett népzenei irányzat az USA-beli Kentucky államból indult önálló útjára az 1940-es években, kiválva a napjainkban is ismert country zenéből. Fontos sajátsága e műfajnak, hogy mindvégig megmaradt tisztán akusztikusan előadott, instrumentális és többszólamú vokális zenének.
A rendezvényen közel 20 zenekar, ill. fellépő közreműködésével számos egyéb műfaj, úgymint akusztikus blues, country és folk is hallható lesz.

A koncertek pénteken és szombaton 18.00-22.00-ig, míg vasárnap,- gondolva az utazókra is- 17.00-19.00-ig tartanak. Szintén idén első ízben külön gyermekeknek szóló műsorral készülnek a szervezők, melyre szombat délelőtt kerül sor. Ennek keretein belül hangszerbemutatóra, daltanulásra, és néhány órás játékos elfoglaltságra invitálják a fiatalabb korosztály képviselőit. A fesztiválon lehetőség nyílik a résztvevőknek a tapasztalatcserére, közös zenélésre a szervezett, vagy spontán szerveződött fórumokon (mint pl. workshop, örömzene).

A rendezvény megtekintése mindenki számára díjmentes.

Ezek is érdekelhetnek