Szenzációs jazznapok a cívisvárosban

Az idén is számos érdekességgel szolgál a 38. évében járó Debreceni Jazznapok, Magyarország legrégibb, folyamatosan működő jazzfesztiválja. A programsorozat évről évre számos legendás hangversennyel, sok kiváló külföldi és magyar muzsikus játékával csábítja a cívisvárosba a jazz szerelmeseit.

KultúraBalogh Mária2009. 08. 27. csütörtök2009. 08. 27.
Szenzációs jazznapok a cívisvárosban

A Debreceni Jazznapok szeptember 3-tól 6-ig, a Kölcsey Központ nagytermében és a szomszédos Baltazár téren várja majd az érdeklődőket. Hazánk kiváló jazz zenészei és énekesei mellett az idén is számos külföldi művész lép színpadra. A hagyományos jazz művelőin kívül találkozhat a közönség a műfaj fiatalabb tehetségeivel is, akik különböző forrásokból merítve, sokféle elemből építkező irányzatot képviselnek.

Szeptember 3-án, a fesztivál különleges csemegéjeként fellép a Dresch Quartet, majd az osztrák Radio Strig Quartet Viena, akik legújabb, Joe Zawinul szerzeményeit is tartalmazó lemezük anyagát mutatják be a közönségnek. Szeptember 4-én igazi szenzációként lép majd fel az idén 80 éves Benny Golson. Az idős művész nagy úttörőnek számít, hiszen szaxofonos, zeneszező, hangszerelő és zenekarvezető is egyben. Szeptember 5-én a fesztivál vendége a dán Matthias Schriefl Schreefunk, az este fellépője még Eliane Elias. A zongorista-énekes Bossa Nova Stories című új albumának anyagát adja elő kvartettjével, amelyben jelenlegi férje, a kiváló Marc Johnson bőgőzik. Szeptember 6-án nem mindennapi élményben lehet részük az érdeklődőnek. Egy különleges előadó, különleges programmal, különleges helyszínen varázsolja majd el közönségét: Amina Claudine Myers a Nagytemplom orgonáit szólaltatja meg.

A fesztivál palettáját a külföldi előadók mellett természetesen a jazz hazai művészei is színesítik. A Debreceni Jazznapokat nem más nyitja meg, mint a magyar zenei alapokon nyugvó jazz emblematikus képviselője, Dresch Mihály. Színpadra lép Szolnoki Dóra is: a fiatal énekesnő Debrecenbe fiatalokból álló, lüktető, dallamos latin zenét játszó csapatával érkezik.

Szeptember 4-én a 2005-ben alakult zenekar, a Trans-Formation lép fel, akik Eichinger Tibor modern hangvételű szerzeményeit szólaltatják meg. Még aznap este találkozhat a közönség az egyéni hangú gitárossal, Gadó Gáborral. Az este vendége a magyar jazz fiatal nemzedékéhez tartozó szaxofonos, Tóth Viktor. Késő este a legfeketébb hangú magyar jazzénekesnő, Fábián Juli saját együttesével zárja a napot. Szeptember 5-én a fellépők között láthatjuk a jazznapok állandó közreműködőjét, a Csokonai-díjas Gyarmati Zoltán által vezetett Debreceni Jazzegyüttest, és a hozzájuk szólistaként csatlakozó kitűnő művészt, Szalóki Bélát.. Színpadra lép még a Pocsai Kriszta Kvartett, valamint Szabados György Makuz elnevezésű együttesével, illetve fellép a blues-ban és a jazzben egyaránt otthonos muzsikus, Halper László és együttese, a Band of Gypsys Reincarnation.

A Debreceni Jazznapok programsorozatának befejezéseképpen az egyik legsűrűbben foglalkoztatott muzsikus, Bazsó Kristóf és kvartettje, valamint az idén 70 éves Deseő Csaba – a magyar jazz népszerű személyisége – és sextettje méltó zárásnak ígérkezik.

Ezek is érdekelhetnek