A csokoládé lelke

Theobroma cacao, vagyis az istenek eledele – így nevezték el a kakaófát a csokoládé első rajongói, az aztékok.

KultúraRomvári Orsolya2009. 09. 17. csütörtök2009. 09. 17.
A csokoládé lelke

A közép-amerikai őslakosok nem csupán a kakaóbab nyújtotta élvezeteknek hódoltak, de olyannyira megbecsülték az isteni ajándékot, hogy fizetőeszközként is használták. Egy kenu például 100 kakaóbabot kóstált – tudtuk meg a Millenárison megrendezett, A csokoládé lelke című kiállításon, amellyel a híres belga csokoládémárka, a Côte d’Or tisztelgett e világszerte közkedvelt édesség előtt.

Kolumbusz Kristóf volt az első európai, aki megkóstolhatta a csokoládét, s feljegyzéseiből tudjuk, roppant mód ízlett neki e különleges ital. Mégsem ő, hanem Hernando Cortés, a híres spanyol hódító hozta el Európába a kakaóbabból készült ital receptjét. Miután az őslakosok megkínálták a csokiitallal, Cortés azon nyomban levélben számolt be királyának az azték uralkodó – ellenálló képességet növelő, sok energiát adó – kedvenc főzetéről.

A csokoládé históriájának megismerését követően a látogató újabb képzeletbeli utazásra indulhatott, amikor is a bemutató a trópusi dzsungelbe kalauzolt. Itt a tizenhárom-tizenöt méteres magasságot is elérő, az évszázados matuzsálemi kort is megélő kakaófa példa a természet különös tékozlására. A növény ugyanis akár több százezer virágot is hozhat, de csupán 20-30-ból fejlődik kakaóbab: tehát egy fa csupán kilogrammnyi csokoládéhoz elegendőt terem.

A csokoládénak hódoló kiállítás sosem teljes valódi élvezet nélkül. E beavatás részeként egy labirintusba hívták a vendégeket, akiket minden állomáson a csokoládé élvezetének újabb és újabb aranyszabálya, no és persze kóstoló várta. Az igazi ínyencek egyaránt hódolnak a csokoládé roppanó hangjának, fenséges illatának, s persze csodás ízének, mely több mint 600 különféle aromát rejthet magában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek