Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjére várják a jelentkezőket

Március 25-ig várják az alkotóházak, nyitott műhelyek és műhelygalériák jelentkezését a tizenegyedik Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéje rendezvényre.

KultúraMW 2024. 02. 24. szombat2024. 02. 24.

Kép: Illusztráció/Kiállítóterem a Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóházban az avatóünnepség napján Kiscsőszön 2020. március 4-én, Fotó: Krizsán Csaba, Forrás: MTI

Illusztráció/Kiállítóterem a Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóházban az avatóünnepség napján Kiscsőszön 2020. március 4-én
Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI

Az április 5-től 7-ig tartó programsorozathoz, melyet Kis ujjak, szakértő kezek – Fókuszban az ifjúság! mottóval rendeznek meg, a helyi kézművesség és népművészet hagyományait bemutató programokkal lehet csatlakozni a határon innen és túlról – közölték az esemény szervezői az MTI-vel.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A rendezvény célja, hogy 

felhívja a figyelmet a kézművesség mindennapjainkban betöltött szerepére és arra, hogy a kézművesség kreativitásra, alkotómunkára ösztönöz és a természetes anyagok felhasználásával fenntartható környezetet teremt, emellett rá kívánja irányítani a figyelmet a Kárpát-medence szerte működő műhelygalériákra, nyitott műhelyekre és kézműves alkotóházakra, amelyek a népművészet megőrzésének és tovább éltetésének letéteményesei.

Az érdeklődők a rendezvény programjain megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel, az alkotás örömével.

Ez is érdekelhet

Ebben az évben külön hangsúlyt kap a gyermekek és az ifjúság részére történő tudásátadás.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakozó programsorozathoz népi kézműves alkotóházak, műhelygalériák, nyitott műhelyek, népi kézművességgel foglalkozó egyesületek és szervezetek, a népi kézművességgel foglalkozó közösségek jelentkezését várják. Csatlakozni olyan egyedi programokkal lehet, amelyekben a helyi népi kézművesség és a népművészet hagyományai, értékei, a helyi népművészek tárgymegújító törekvései és alkotásai jelennek meg.

A rendezvényhez a www.ahazak.hu és a www.nesz.hu weboldalakon közzétett adatlap kitöltésével lehet csatlakozni május 25-ig.

A rendezvény meghirdetői a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ), valamint a Hagyományok Háza.

Ezek is érdekelhetnek